Megújultak a busójárás színterei Mohácson

Forrás: MTI

 2020. október 30. 11:46

Egy több mint 850 millió forintos beruházással újították fel és építették át a busójárás központi színtereit, valamint szereztek be a rendezvények színvonalát emelő eszközöket Mohácson.

A mohácsi busójárás immár tizenegy esztendeje képezi az UNESCO szellemi kulturális örökség részét, és egyre több látogatót vonz. A mohácsi önkormányzat közleménye szerint a tömegek színvonalas kiszolgálása érdekében elengedhetetlenné vált a rendezvény fő helyszíneinek számító Deák tér és Hősök parkja teljes rekonstrukciója, a Busóudvar korszerűsítése, a rendezvényt szolgáló infrastruktúra megújítása.

Mint írták, a tavaly nyár óta zajló beruházások részeként a busójárásra érkezők gasztronómiai ellátását szolgáló, a máglyagyújtás Széchenyi téri helyszínétől háromszáz méterre lévő Deák teret rendezvénytérré alakították. A téren egy négyszáz négyzetméteres vízmedence létesült, amelyet rendezvények alkalmával kiürítenek és nézőtérré alakítanak. A park tengelyében lévő rendezvényterületet árusító sávvá alakították, ott a kitelepülő árusok számára elektromos áram, víz- és szennyvíz-csatlakozási lehetőséget biztosítottak.

A mohácsi busójárás 2009-ben került fel az UNESCO világörökségi listájára

Fotó: mohacs.hu

A fejlesztések során csaknem tízezer négyzetméternyi felületet láttak el burkolattal – jelentős részben térkövekkel –, sétányokat építettek, növényeket telepítettek, korszerűsítették a közvilágítási rendszert és utcabútorokat helyeztek el. Így a Deák tér és a Hősök parkja a tömegrendezvények időszakán kívül városi közparkként funkcionálhat.

Restaurálták és áthelyezték a park területén található műalkotásokat, a tér keleti oldalán pedig Trischler Ferenc szobrászművész munkáját, a három alakos Busók ördögkeréken című szoborcsoportot állították fel.
A Busóudvarban a kor elvárásainak megfelelő élményelemeket kínáló technikai fejlesztések is megvalósultak, interaktív kiállítás jött létre. Emellett a busójárás színvonalát javító eszközöket is beszereztek, így egyebek mellett egy negyven négyzetméteres LED-fal, motoros fedésű színpad, korszerű hang- és fénytechnikai berendezések, több mint száz kézműves sátor és másfél száz sörpadgarnitúra is a városba került.

A megújult Deák tér

Fotó: MTI/Sóki Tamás

Az önkormányzat közlése szerint a fejlesztések illeszkednek a mohácsi közterületek felújításával kapcsolatos önkormányzati programba. Ennek részeként tavaly adták át a városban a több mint félmilliárd forintból megújult, 2,5 hektáros zöldfelületű Szepessy parkot is.