Megvan a nagy hazai vitorlásünnep időpontja

Szerző: Gulyás J. Attila

Forrás: turizmus.com

 2022. január 16. 12:40

Július 14. és 16. között rendezi meg a Magyar Vitorlás Szövetség Közép-Európa legnagyobb tókerülő vitorlásversenyét, a Kékszalagot, amelyet a Füredről induló nézőhajókról, a balatoni mólókról és strandokról bizonyára idén is több tízezren kísérnek figyelemmel.

1934-ben írta ki először a balatonfüredi Hungária Yacht Club a tókerülő vitorlásversenyt. A rangadón a Balaton Kék Szalagját bármely vitorlás elnyerhette, amely a 155 kilométeres távon, az óramutató járásának megfelelően a leggyorsabban körbehajózta a tavat.

1942-ig a versenyre kétévente került sor, majd miután a világháború miatt kimaradt néhány év, a hagyományt 1947-ben ébresztették újjá – írja a vitorlázzitthon.hu.

Az évek során a vitorlástársadalom legnagyobb ünnepévé vált a verseny és komoly nemzetközi rangot vívott ki magának. Győztese 1955-ben, 10 óra 40 perces idővel a legendás Nemere II. 75-ös cirkáló lett, amelynek fantasztikus rekordját csak 57 évvel később, 2012-ben sikerült megdönteni.

Idén július 14. és 16. között rendezi meg a Magyar Vitorlás Szövetség a Kékszalagot

Fotó: MTI / Varga György

Az elmúlt két évtizedben a Kékszalag Közép-Európa legnagyobb tókerülő versenyévé vált. Volt olyan év, amikor csaknem 600 árbócos rajtolt el keleti irányba a balatonfüredi kikötőből.

Ami a versenyzők számára komoly fizikai és pszichés megterheléssel járó erőpróba, az a sok tízezer néző, drukker számára maradandó turisztikai élményt jelent. A kétnapos esemény a térség turizmusát is fellendíti, ugyanis a külföldről érkező versenyzők családtagjai, barátai – és természetesen a hazaiak is – már a sportrendezvényt megelőző, vagy az azt követő napokat is a Balatonnál töltik.Ezenkívül sok külföldi és hazai vízisport-kedvelő család eleve a Kékszalag vitorlásversenyre időzíti a balatoni nyaralását.

Kapcsolódó cikkek