Megvannak a magyar Europa Nostra-díjasok

Forrás: turizmus.com

 2020. május 07. 14:49

Három magyar projekt is megkapta idén Európa legrangosabb örökségvédelmi díját, az Europa Nostra-díjat.

A listát 2020. május 7-én hozták nyilvánosságra. Az egyik díjazott a Gödöllői Királyi Kastély, amely az Oktatás, képzés, tudatosságnövelés kategóriában kapta az elismerést az Egy kastély titkos élete című, 2018­­–2019-es, a rendszerváltás harmincadik évfordulójához kapcsolódó ifjúsági projektjéért.

A kastély a diákokkal közösen létrehozott tárlattal itthon már elnyerte az Év Kiállítása 2019 pályázat Különdíját, a valamint 2019 szeptemberében Múzeumpedagógiai Különdíjat is kapott a projektért – tájékoztatott az intézmény.

Kosztümös tárlatvezetés a gödöllői kastélyban

Fotó: Gödöllői Királyi Kastély

Europa Nostra-díjas lett a Szépművészeti Múzeum átfogó rekonstrukciója is. A felújítás után 2018-ban újranyílt múzeum a Megőrzés kategóriában nyerte el a díjat. A Mányi István Ybl-díjas építész által tervezett, három évig tartó rekonstrukció a Liget Budapest projekt keretében valósult meg. A zsűri szerint egy 20. század elején épült múzeum pompájának példaértékű helyreállítása történt meg a felújítással.

A harmadik díjazott az UCCU Roma Informális Alapítványa, amely az Oktatás, képzés és figyelemfelkeltés kategóriában kapott elismerést.