Megvannak a tatai madárfotó-pályázat nyertesei

Forrás: turizmus.com

 2020. november 29. 11:17

Kihirdették az idei Tatai Vadlúd Sokadalom keretében meghirdetett madárfotó-pályázat eredményét, az első díjat Jakab Tibor Asztrál landolás című fotója nyerte.

Idén 20. alkalommal, november 28-án rendezték meg a Tatai Vadlúd Sokadalmat, Közép-Kelet-Európa egyik legrangosabb természetvédelmi fesztiválját. A legtöbb programot, így az Envirotis Holding Zrt. szervezésében kiírt Envirotis – Madarak fényben és árnyékban – 2020 fotópályázat eredményhirdetését is online tartották meg.

A nyár elején meghirdetett pályázatra több mint 900 fotó érkezett. Az előválogatás után 100 alkotás került a héttagú, fotósokból és természetvédelmi szakemberekből álló zsűri elé. Az online díjátadóra a 25 legjobb fotó szerzőjét hívták meg, ahol ünnepélyes keretek között adták át a három fő- és a hat különdíjat. Az első 50 képből ebben az évben egy színvonalas fotóalbumot jelentetett meg a kiíró.

Jakab Tibor: Asztrál landolás (1. díj)

Fotó: Mészáros Csoport

A zsűri elnöke, Potyó Imre természetfotós kiemelte: azokat a képeket díjazták, amelyek a madarakat valamilyen nehezen megismételhető helyzetben kapták el, illetve amelyek az újdonság erejével hatnak, van bennük valami megismételhetetlenül különleges.

Török János: Suhanás (2. díj)

Fotó: Mészáros Csoport

Csonka Péter, a Tatai Vadlúd Sokadalom egyik elindítója és máig főszervezője ugyancsak részt vett a zsűri munkájában. Természetvédőként számára különösen fontos egy fotópályázatnál, hogy a madarakat szaporodásukban, pihenőhelyükön vagy természetes mozgásukban ne zavarja a fotós munka közben. Ezért csak etikus elvek alapján készített képeket fogadtak el a kiírók.

Boromisza Zsombor: Fényterápia (3. díj)

Fotó: Mészáros Csoport

A pályázat nyitott volt mindenki előtt. Szívesen fogadtak mobiltelefonnal készített képeket is, ezért mobilfotós díjat is felajánlott a kiíró, mert mindenkit ösztönözni szeretnének a kísérletezésre, azokat is, akiknek nincs az élmezőnyre jellemző szintű eszközük, de érdekli őket a téma, érzékenyek a madarak szépségére.

Gazsi Máté: Az első falat (közönségdíj)

Fotó: Mészáros Csoport