Mélyrepülésre számít a turizmusban Montenegró és Bosznia

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: MTI/Turizmus.com

 2020. június 10. 11:15

Hatalmas veszteségekre számít Bosznia-Hercegovina és Montenegró az idegenforgalomban a koronavírus-járvány miatt, hiszen a foglalások jelentős részét lemondták, és az év második felében sem számítanak sok turistára.

Szerbiában egy nap alatt 11 896-ról 11 965-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Koszovóban az utóbbi 24 órában 1263-ról 1269-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma.

Észak-Macedóniában szerdára 3152-ről 3239-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. A kormány döntése értelmében ezentúl, ha valakit házi karanténra köteleznek, és nem tartja be annak szabályait, azonnal 14 napos hatósági karanténra kötelezhető. Arról is döntött a szkopjei vezetés, hogy nem vezet be újra kijárási tilalmat, ehelyett a rendőrség szigorúbban ellenőrzi majd, az elővigyázatossági intézkedések betartását.

Bosznia-Hercegovinában egy nap alatt 2711-ről 2739-re emelkedett a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. Idegenforgalmi szakemberek szerint a koronavírus-járvány óriási károkat okozott a turizmusnak, idén nemigen számítanak külföldi vendégekre a szállodák, a korábbi foglalások jelentős részét lemondták.

Montenegróban már több mint egy hónapja nem regisztráltak új fertőzöttet, az Adria-parti ország koronamentes övezetként hirdeti magát.

Hiába hirdeti magát koronavírus-mentes úti célként Montenegró, a vendégek fele, kétharmada elmaradhat az idei szezonban

Fotó: 123rf.com

Az idegenforgalmi szakemberek azonban ott sem derűlátók, szerintük nem megalapozott a kormány azon reménye, hogy megmenthető az idei szezon. Míg a kormány szerint a turisztikai szektor kiesése 40 százalékos lesz, a szállásadók szerint inkább 70 százalékos veszteségre lehet számítani országos szinten.

Lapunk megkérdezte a visszaeséssel kapcsolatos becslésről a Montenegró-specialista Adria Tours ügyvezetőjét. Ogurlic Uzon Ágnes bízik abban, hogy nem lesz 50%-osnál nagyobb az idei mínusz, természetesen ez függ attól, hogy az egyes országok, köztük Magyarország mikortól törli el a Montengróból hazatérő állampolgárok számára előírt kötelező karantént. Az iroda egyébként július közepétől tervezi újraindítani montenegrói buszos programjait.