Menetrend szerinti busz indul Kolozsvárról a Tordai-hasadékhoz

Forrás: MTI

 2023. május 31. 13:28

Menetrend szerinti buszjárattal is meg lehet majd közelíteni Kolozsvárról a közép-erdélyi térség legnagyobb természeti látványosságát, a Tordai-hasadékot – közölték a természetvédelmi terület üzemeltetői.

Erdély egyik legismertebb természeti látványosságát eddig csupán gépkocsival, turistabusszal lehetett látogatni, a kolozsvári civilek évek óta kérik egy menetrend szerinti járat beüzemelését a hétvégi kirándulóknak. A menetrend szerinti buszjárat a turizmust is elősegítheti, a Kolozsvárra repülővel érkező turistáknak, itt tanuló külföldi diákoknak ugyanis nehéz volt megoldani a kijutást, ha meg szerették volna látogatni a nevezetességet. A védett terület üzemeltetői közösségi oldalukon jelezték, hogy sikerült teljesíteni a kérést: június 6-tól menetrend szerinti buszjárat közlekedik Kolozsvár és a Tordai-hasadék között. A Magyarpeterd (Petrestii de Jos) végállomású járat megállója öt-tíz percnyi gyalogútra lesz a hasadéktól.

Június 6-tól közlekedik a menetrend szerinti buszjárat a Tordai-hasadékhoz

Fotó: Salina Turda

 

A kolozsvári közszállítási vállalat (CPT) közölte: az M71 jelzésű járat hétköznapokon háromszor, szombat-vasárnap kétszer fordul Kolozsvár és Magyarpeterd között, egy jegy ára 15 lej (1120 forint), a buszvezetőnél is meg lehet váltani. Kezdetben kisbuszok közlekednek az útvonalon, de igény esetén nagybuszokra cserélik őket. A vállalat Magyarpeterd mellett a közeli Ajton községre is kiterjesztette a városi tömegközlekedést, amely Kolozsvár egyik alvóvárosa.

A megközelíthetősége mellett a Tordai-hasadék környékének külső megjelenése is pozitív irányba változhat a jövőben, miután a védett területet felügyelő Kolozs megyei önkormányzat urbanisztikai bizottsága áprilisban jóváhagyta az övezeti rendezési tervet, amely véget vethet a korábbi kaotikus viszonyoknak. Ez szabályozza a kereskedelmi, turisztikai, szabadidős tevékenységeket, a kemping- és parkolási lehetőségeket a térségben, és a jövőbeni fejlesztési irányokat is megszabja.

A Torockó-hegységben, Torda városa közelében található mészkőhasadék 1938 óta védett terület, számos védett növény- és állatfaj élőhelye. Több mint százezer turista látogatja évente.