Mennyire kamaszbarát a Balaton?

Forrás: turizmus.com

 2018. január 04. 16:17

Egy pedagógusokat, turisztikai szakembereket és cégeket tömörítő akciócsoport szerint növelni lehet a balatoni vendégéjszakák számát, ha ráveszi a szállodákat, hogy kínáljanak több programot a gyerekeknek, elsősorban a kamaszoknak.

Kevés a kisgyermekes, illetve, kamaszgyermekes családoknak szóló program a Balatonon. A legtöbb szállodában van ugyan pelenkázó és etetőszék, de ezekben a külsőségekben ki is merül a gyermekek iránti figyelem. Ráadásul a legtöbb helyen a gyermekbarát kifejezés egyenlő a bababarát szolgáltatásokkal, de az 5-16 éves gyerekek igényeivel nem foglalkoznak, a „kamaszbarát” szolgáltatás kifejezését egyáltalán nem használják. Pedig, a kamaszokat nem hozza lázba a gyerekanimáció, nem játszanak órák hosszat a légvárban – áll az akciócsoport által kiadott közleményben. Ők, ezen a helyzeten akarnak változtatni: egyetemisták ötletei alapján dolgoznak ki olyan programokat, amelyek a szállodáknak kínálnak majd fel – mondta Éskovács Péter, az akció egyik kreatív tanácsadója. Ebben a munkában együtt szeretnének működni a Nagyon Balaton eseménysorozat szervezőivel, a Magyar Turisztikai Ügynökséggel, a helyi TDM szervezetekkel és a Balatoni Hajózási Zrt. képviselőivel is. „A TDM-eknél kedvező fogadtatásra talált a kezdeményezésünk, és a BAHART-nál is fogadókészségre találtunk: kincsvadászatot és egyéb hajós eseményeket szervezünk az idén" - mondta Éskovács Péter.

A vitorlázás például remek program lehet a kamaszoknak

Fotó: pixabay.com

„Először is, szögezzük le, hogy a Balaton egy aktívturisztikai desztináció, főként magyar családoknak. Négyből három vendég belföldi” – kezdi Hoffmann Henrik, a Balatoni Turisztikai Szövetség elnöke. Szerinte általános problémáról beszélünk, a család közös élményszerzésének fontossága csak az utóbbi időben értékelődött fel, az egész szállodai szektornak „fel kell ébrednie”. Van előrelépés ezen a területen akár a programokat, akár az étkezést nézzük. Hoffmann Henrik sokkal inkább szervezettségi problémát lát: szerinte sokat segíthetne, ha a szállodák jobban felhívnák a figyelmet a tó körüli látnivalókra, programokra. Egy tinédzsernek jó program a veszprémi állatkert, a tihanyi vagy a zamárdi kalandpark, a bakonybéli csillagda, a gokartpályák, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park látogatóközpontjának a megtekintése, a biciklizés, a kajak-kenuzás, a vitorlázás és így tovább. A szállodáknak is érdemes odafigyelniük, hogy minél komplexebb élményt tudjanak biztosítani, de együtt kell működniük a már meglévő programok szervezőivel, hiszen egyik program viszi a másikra az embereket. „Azt az elképzelést pedig fel kell adni, hogy a vendégeket a szállodában kell tartani” – teszi hozzá a szakember.

Kapcsolódó cikkek