Méntelepből alakítanak ki múzeumot Komáromban

Forrás: MTI

 2019. július 03. 13:03

Egy év múlva, egy 1,4 milliárd forintos beruházás megvalósulása után új kiállítóhelyre költözik a komáromi Klapka György Múzeum.

Két éve megírtuk, hogy a hajdani Méntelep főépületébe költözik a komáromi Klapka György Múzeum, és ide telepítik a római korral foglalkozó régészek képzésnek egy részét is.

Azóta megkezdődött a komáromi Klapka György Múzeum új kiállítóhelyének kialakítása – mondta a július 2-án tartott sajtótájékoztatón Molnár Attila, a város polgármestere. Az egy év múlva elkészülő beruházás értéke 1,4 milliárd forint. A megvalósításhoz az önkormányzat 250 millió forint pályázati támogatást kapott.

Az intézmény szakmai gyakorlati helyet biztosít az ELTE ókori régészeti tanszékének

Fotó: Wikimedia Commons

Az épület felújítása és korhű helyreállítása után ott látható majd a Brigetio emlékeit bemutató állandó kiállítás. A múzeum új helyszínén a rekonstrukciót, a hologramot és a 3D technikát alkalmazva mutatják be a római kori katona- és polgárváros életét.

A Klapka György Múzeum új székhelyét a Magyar Királyi Méntelep laktanyájának építették az 1900-as évek elején. Az első világháború végéig 2 millió ló volt a monarchia területén. A komáromi méntelep eredetileg 12 épületből állt, fénykorában ezernél több embernek biztosított megélhetést.
Mára csak a főépület, a tiszti lakás és a tiszti kaszinó maradt meg. Lótartással 1962-ig foglalkoztak, majd az épület lett a termelőszövetkezet központja. Később az önkormányzat vásárolta meg az üresen álló ingatlant.

Kapcsolódó cikkek