Mentőöv a balatoni vízi balesetek megelőzéséért

Forrás: turizmus.com

 2019. augusztus 17. 20:51

Hatvan új, a helyi mederviszonyokat is bemutató tájékoztató táblát helyeztek el öt balatoni település strandjainak bejáróinál a Mentőöv Program keretében.

A programot a két évvel ezelőtti, 24 balatoni áldozatot követelő nyár után indította el tavaly a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) által létrehozott Mentőöv Munkacsoport a balatoni vízi rendészet szakmai útmutatásával, a BFT támogatásával és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) vezetésével – adta hírül az MTI.

A prevenciós program megalkotói szombaton balatonlellei sajtótájékoztatójukon elmondták, hogy

a vízi baleseteket gyakran az információk és az önismeret hiánya, felkészületlenség vagy felelőtlenség okozza, ezért a hatékony megelőzésben komoly szerepet játszhatnak a kommunikációs eszközök. Ezeknek a módszereknek, eszközöknek a fejlesztésére, kidolgozására és megvalósítására vállalkozott a munkacsoport.

Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője szerint a program első látványos eleme a vízmélységről, a mederviszonyokról és a viharjelzésről információkat közlő strandi tájékoztatótáblák kihelyezése.

A táblák a vízmélységről, a mederviszonyokról és a viharjelzésről tájékoztatnak

Fotó: VMSZ

A rendőrkapitány beszélt arról is, hogy valójában már tavaly elkezdődött a munka, közel 140 helyen mintegy 7 ezer gyerek számára tartottak tájékoztató előadásokat, foglalkozásokat.

Két évvel ezelőtt huszonnégyen, tavaly nyolcan, idén eddig heten haltak meg a Balatonban. Az esetek többségében időskori betegség, rosszullét, alkoholos befolyásoltság vagy öngyilkossági szándék játszott közre.

Horváth László szerint a vízi rendészet

szeretné elérni, hogy minden vízibiciklin legyen mentőeszköz.

Jamrik Péter, a BFT Közbiztonsági Tanácsának elnöke szerint a BFT idén tavasszal két tárcánál is jogszabály-módosítást kezdeményezett a vízi rendészet által kidolgozott javaslat alapján, hogy kötelező legyen a vízibiciklik valamilyen mentőeszközzel történő ellátása. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium más módon, de megoldást kínált a probléma jövőbeni megoldására – tette hozzá.

A táblák egy részén QR-kódok is találhatók, amelyek révén idegen nyelven érhetők el az információk

Fotó: VMSZ

Bagyó Sándor, a VMSZ elnöke elmondta, hogy

a program keretében öt település strandjai kaptak számokkal ellátott, így baleset esetén pontos helymeghatározást is lehetővé tévő új táblákat jól látható helyen, közvetlenül a bejárók mellett, a vízben elhelyezve.

A tájékoztatótáblák egy részén QR kódok is találhatók, amelyek révén okostelefonnal angol, német és orosz nyelven is elérhetők az információk. Reményeik szerint az önkormányzatok, strandüzemeltetők felmérik a táblák jelentőségét, és jövőre csatlakoznak a kezdeményezéshez, hogy valamennyi strandon hasonló táblák legyenek elhelyezve.

Idén öt fürdőhely – Siófok, Balatonfüred, Keszthely, Balatonfenyves, Révfülöp – egy-egy nagy strandján indították el a programot – tájékoztatták az OnlineBalaton.hu-t a program résztvevői.

A Balaton 235 kilométer hosszú partszakaszán 138 kijelölt strand és csaknem ugyanennyi nem kijelölt fürdőhely található, a vízbe vezető bejárók száma 749, amelyek mennyiségét növeli a mintegy kétezer parti ingatlan saját bejárója.