Mentorprogram indul a turizmus szakon tanuló egyetemistáknak

Forrás: turizmus.com

 2021. szeptember 20. 11:32

Új kezdeményezés indul az utánpótlás megoldására turisztikai szereplők összefogásával, a protégé. mentorprogram. A mentorprogramra olyan turizmus szakon tanuló egyetemisták jelentkezését várják, akik érdeklődnek a vendéglátás, szállodaipar és a turizmushoz kapcsolódó területek iránt.

A szemeszterenként induló féléves mentorprogram során 10 nyertes pályázó kerül összekötésre olyan, a szakmában sikeres szakemberrel, akikkel a mentoráltak gyakorlatias segítséggel tervezhetik meg közösen karrierjüket, továbbá betekintést kaphatnak a turizmus, mint szakma szépségeibe, és kihívásaiba egyaránt.

A turizmushoz köthető negatív munkaerőpiaci képet jelentősen befolyásolja, hogy a járványhelyzetben tapasztalt munkakörülmények növelték a pályaelhagyók arányát, így a vállakozások egyre nehezebben találnak képzett fiatal munkaerőt, a kötelező szakmai gyakorlat ellenére. A tanulmányok mellett pedig kiemelt fontosságú, hogy a szakirányú kurzusokon és a szakmai gyakorlaton szerzett munkatapasztalaton túl a diákok találkozzanak olyan szakmai szereplőkkel, akik egyéni tanácsadást nyújtanak részükre.

A protégé. név alatt futó független kezdeményezés megálmodója és projektvezetője, Horváth Viola szabadúszóként nyújt marketingtanácsadást turisztikai kisvállalkozásoknak, mellette pedig a Corvinus Egyetemen folytat PhD tanulmányokat, ahol a turizmus iparágban tapasztalható munkaerőpiaci problémákra keresi a megoldásokat.

"A diákokkal való beszélgetések egyértelműen azt mutatják, hogy a fiatalok szeretnének valós tapasztalatokra szert tenni, tanulni, felkészülni a pályakezdésre, de nem igazán tudják, hol kell elkezdeni. A projekt elején tehát megkerestem több szakmai szereplőt, hogy közösen kialakítsunk egy egyénre szabott mentorprogramot a turizmus szakon tanuló diákok számára, és minden szempontból pozitív visszajelzéseket kaptam a mentorprogram elindítását illetően" – nyilatkozta.

A 10 fős mentorcsapattal szeptember 17-én hivatalosan is elindult a protégé. program, a Marriott Budapest új kialakítású Studio Kitchen termében.

protege

A mentortalálkozó résztvevői balról jobbra: Semsei Rudolf (VakVarjú, PartyService), Kiss Márk (CTC - Corvinus Tourism Club), Tikosné Pál Bianka (Hungexpo Kongresszusi és Kiállítási Központ), Galambos-Parti Regina (Aria Hotel Budapest by Library Hotel Collection, Bakancslista Magyarország), Papp Regina (We love Budapest, Kirakós Budapest), Kiss Zsuzsanna (Marriott), Bánhalmi Kata (Skilltrade, Skillcom, Piqniq Budapest), Horváth Viola (protégé.), Nemesvölgyi Attila (Babka Budapest,Babka Deli), Lassú Lilla (Inspiration Travel), Kassay Tamás (Spabook), Darai-Nagy Judith (SmartTravel, Travel expert)

Fotó: protégé. mentorprogram

A mentorálási program alapvetően négy szekció köré, a vendéglátás, a szálláshelyek, utazásszervezés és rendezvények, illetve a marketing témák köré épül majd. Ezen területeken belül olyan fontos témákat érintenek majd a résztvevők, mint például a karriertervezés, a márkaépítés, az üzleti tervezés, illetve a vállalkozásindítás. Mindezen tudás a jövőben hasznos lehet majd abban, hogy a fiatalok az egyetemi képzést elvégezve sikeresek legyenek a pályájuk elkezdésében és karrierjük tudatos tervezésében, a turizmus iparágában elhelyezkedve.

A programra való regisztráció során a mentorálásra váró egyetemisták egy jelentkezési űrlap kitöltésével kerülhetnek be az első fordulós interjúra, majd a mentorok egy személyes találkozás után választják ki saját pártfogoltjukat.

Jelentkezési időszak: 2021 szeptember 20. – szeptember 26., 12.00

A mentorprogramba ezen a linken várják a turizmus szakon tanuló egyetemisták jelentkezését.