Mesa hivatalosan is az első autistabarát város az USA-ban

Forrás: turizmus.com

 2023. május 30. 12:41

A nyaralások stresszesek lehetnek az autizmussal élő emberek számára, de Arizona egyik városa, Mesa egyre többet tesz azért, hogy mindenki élvezhesse az utazás előnyeit.

Az utazás annyira stresszes az autizmussal élő emberek számára, hogy az érintett családoknak a 87 százaléka nem is megy nyaralni – derül ki az Autism Travel, az IBCCES egyik ága által végzett felmérésből. Az utazással járó szenzoros túlterhelés – beleértve a hangos zajokat, a táplálkozási változásokat és a rutin megszakadását – kellemetlen érzéseket és rohamokat okozhat, ha nem kezelik azt megfelelően. Az olyan városok azonban, mint Mesa, képzéseket indított el a turizmusban dolgozóknak és akadálymentessé tették a várost, így mindenki élvezheti az utazás előnyeit – írja a BBC Travel.

Marc Garcia, a Visit Mesa turisztikai iroda vezérigazgatója kiindulópontként azon dolgozott, hogy a teljes idegenforgalmi iroda képzést és tanúsítványt kapjon az IBCCES-től, amely a kognitív zavarok kezelésével kapcsolatos képzést és tanúsítványt nyújt a szakembereknek, hogy jobban felkészüljenek az autizmussal élő emberekkel való interakcióra a különböző környezetekben.

A Centers for Disease Control (CDC) szerint 2020-ban az Egyesült Államokban minden 36. gyermeknél diagnosztizáltak autizmust, az Egészségügyi Világszervezet becslései szerint pedig világszerte minden 100. gyermek autista, és ez a szám évről évre növekszik, így ez a leggyorsabban növekvő fejlődési rendellenesség a világon.

Mesa volt az első város az Egyesült Államokban, amely 2021-ben elfogadta a Hidden Disabilities Sunflower (rejtett fogyatékossági) programot, amelynek keretében a turisztikai hivatal és más látnivalók ingyenes karkötőket biztosítanak az arra igényt tartó látogatóknak, ezzel pedig segítenek, hogy az attrakcióknál külön figyelmet élvezzenek. A szimbólum figyelmezteti a vendéglátóhelyek alkalmazottait, hogy az adott személynek vagy családnak extra segítségre vagy türelemre lehet szüksége.

Mesában több mint 60 különböző vállalkozás és szervezet végezte el a IBCCES képzését, amely tanúsítja, hogy az autizmussal élő emberek számára is megfelelő helyet biztosíthatnak. Az Arizonai Természettudományi Múzeum például útmutatót nyújt a különböző galériák érzékszervi hatásáról, amely online vagy az egyes galériák bejáratánál megtekinthető.

Az Arizonai Természettudományi Múzeum is egyre jobban figyel az autizmussal élő látogatókra

Fotó: Visit Mesa

 

Az ilyen útmutatók segítenek a családoknak megtervezni a megfelelő útvonalakat a múzeumban, valamint megtalálni a kijelölt csendes területeket, ha a túlstimuláció problémát jelentene.