Mesterségek művészete – kiállítás nyílt a Fő utcában

Forrás: turizmus.com

 2018. május 11. 16:46

A XIII. Országos Népi Mesterségek Művészete című kiállítás május 11-én nyílt meg a Fő utcai Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban.

Ezeket a gyönyörű népi iparművészeti tárgyakat kellene szuvenírként árusítani a belvárosi üzletekben meg a reptéren is – mondta a megnyitó ünnepségen az egyik meghívott vendég. E művészi szintű, kézi munkával készített egyedi tárgyak szépsége és praktikuma elbájolja a látogatót. Sokan azt sem tudják, hogy ebben a gyönyörű, jobb sorsra – értsd, felújításra –érdemes, több mint 150 éves épületben egyáltalán látogatható múzeum működik, ráadásul pár lépésre a Clark Ádám tértől és a nemrég megnyitott népszerű szállodától.

A pályázatot három évenként írják ki. A mostani kiállításra 111 alkotótól több mint 387 tárgy érkezett, a gyöngyből fűzött karkötőtől és pártától a hímes tojásig, a nemezpárnától és szőnyegtől a háncsból és fűzből font kosarakig, a hímzett mobiltelefontoktól a csipkekézelőig és fülbevalókig. Csodálatos hímes tojások láthatók a vitrinekben, amelyek a legkülönfélébb technikával készültek, hasonlóképpen számos busó álarcot és bőrszütyőket is felvonultatnak. Különösen sokan jelentkeztek idén fából készült alkotásokkal. A legtöbb munka praktikus, hordható, viselhető tárgy, nemcsak múzeumi tárlókba, hanem hétköznapi használatra való.

 

Az egyik kiállított iparművészeti tárgy

Fotó: turizmus.com

Mindenki pályázhatott, de csak olyan technikákkal, amelyek a népi mesterségek jegyzékében hivatalosan szerepelnek. A megnyitón számos díjat osztottak ki, a nagydíjat idén Szankovics Örs nyerte művészi kivitelű késeiért – mondta Csákányi Zoltán néprajzkutató.

Sajnos a kiállításon nem lehet vásárolni, viszont a néhány lépésre lévő Mesterporta nevű üzletben hasonló tárgyakat igen, amelyek szintén magas színvonalúak és zsűrizettek. Ezt jó lenne tudatni a betévedő turistákkal is.

A kiállítás június végéig lesz nyitva.