Mészkőszirtek és köderdők – Thaiföld két arca

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2018. október 17. 16:04

Thaiföld turizmusa évtizedek óta töretlenül fejlődik. Hogy mi a thai turizmus sikerének titka, annak jártunk utána a Qatar Airways és a Thaiturizmus.hu tanulmányútján.

Néhány adat a thai turizmus fejlődéséről: a turistaérkezések száma 16 év alatt majdnem megnégyszereződött, és 2017-ben már meghaladta a 35 milliót. Az utóbbi négy év során a növekedés üteme évente 10%-os vagy afeletti volt.

Az egész évben kellemes éghajlat, a lakosság turistabarát hozzáállása valamint a jó ár/érték arány mindenképpen hozzájárult az ország turizmusának sikeréhez, ugyanakkor az is fontos, hogy folyamatosan nő az országba közlekedő légi járatok száma.

A Qatar Airways például Bangkok és Phuket mellett tavaly év vége óta már Krabira és a Chiang Maiba is közvetlen járatot üzemeltet Dohából. Mindkét járat hetente négyszer közlekedik. Ez a járatbőség a magyar utasok számára is rengeteg kombinációs lehetőséget kínál, főleg úgy, hogy Budapestről Dohába is napi kettő vagy egyes napokon három járat közül válogathatunk.

Ahogy a mostani tanulmányút esetében, a délen fekvő Krabi így egy belföldi járattal még Chiang Mai-jal is kombinálható.

Egy népszerű szigetecske Krabi közelében

Fotó: turizmus.com / Szántó Zoltán

Az Andamán-tenger partján

Krabi talán kevéssé ismert a magyar utazók többsége előtt, szerényen megbújik a közeli Phuket árnyákéban. Pedig Krabi mindazt tudja, amit Phuket, ugyanakkor az árak kedvezőbbek és kevesebb a turista is. Nyugodt, csendes, hangulatos nyaralóhely képét mutatta szeptember elején a városka üdülőövezete, a Krabitól 20 kilométerre fekvő Ao Nang, amelynek főutcáján csupán 4-5 bárban szólt hangosabb zene, máshol csendben szürcsölhették az italukat az arra járók. Kétségtelen, hogy aki 5-10 évvel ezelőtt járt errefelé, meglepődik a csupaüveg toronyházakon, mivel korábban csak családias kis vendégházak jelentették errefelé a turizmust.

Az Aonang Cliff Beach Resort ideális hely volt a környék felfedezéséhez. A házat igazgató Wolfgang Grimm, aki nem mellesleg a Skal International thaiföldi chapterének az elnöke, személyesen fogadott minket. Grimm Németországban született, majd egy rövid ausztriai kitérő után Ausztráliában futott be szállodás karriert az InterContinental Hotels kötelékében.

A 74 éves örökmozgó menedzser a thaiföldi szálloda igazgatása mellett már egy saját projekten is dolgozik. Hamarosan nyit az 59 szobás Anana nevű lifestyle hotel, amely környezetbarát körülmények között kínál testi-lelki felüdülést a vendégeknek. A szállodában az elmaradhatatlan sparészleg mellett lesz egy organikus farm is, ahol a vendégek főzőiskolán is részt vehetnek. Az ételmaradékból biogázt állítanak elő, a műanyagokat száműzik a hotelből.

Apropó, főzőiskola. Egy thaiföldi utazás során muszáj közelebbről is megismerkedni a kifinomult és különleges thai konyha fogásaival. Az Aonang Phu Phi Maan Resortban megismerhetjük a thai konyha főbb alapelveit, fűszereit és nyersanyagait, mi több, mi is megfőzhetjük a séf utasításait követve a tom kha gait, a zöld vagy vörös curryt, a kesudiós csirkét és mindenki nagy kedvencét, a ragadós rizzsel és kókusztejjel kínált friss mangót. A legjobb az egészben, hogy a program végén a szakácspalánták megehetik azt, amit főztek, a szakácskötényt és –sapkát pedig hazavihetik magukkal.

A víz igézetében

A megérkezés után rögtön a hotel saját tengerpartjára vezetett az utunk, ahol megmártózhattunk a habokban az Andamán-tenger lassan mélyülő, fehér homokos tengerpartján. A mangróvefák árnyékában egy függőágyon akár egész nap elszunyókálhat az ember, de ebédelni is lehet, sőt masszázskezeléseket is kínálnak jutányos áron.

A naplemente itt tényleg páratlan látvány

Fotó: turizmus.com / Szántó Zoltán

A tengeren számtalan kisebb-nagyobb mészkőszigetet, zátonyt, sziklát lehet felfedezni. Többféle hajós program közül lehet válogatni, az általában több szigetet is érintő túrák elengedhetetlen kelléke a fürdés, egy rövid gyalogtúra, a snorkelezés és a parton elköltött grillebéd.

A vízben színes halak sokaságát, a parton hatalmas szöcskéket, a sűrűben jókora pókokat láthatunk, ebéd után pedig megszokott látvány, hogy előjönnek a sűrűből a jól megtermett varánuszok némi ételmaradék reményében.

Többórás külön program a naplemente megtekintése egy védett öbölből, giccsesnek hangzik, de tényleg gyönyörű, nem érdemes kihagyni!

Krabi környékén más látnivalót is könnyen találunk. Több melegvizes forrás is fakad a közelben, némelyik mellett spacentrumot is kialakítottak. A Wareerak Hot Spring and Spaban akár egy egész napot is eltölthetünk, miközben hozzáértő kezek dolgozzák meg fáradt tagjainkat. Ne hagyjuk ki a smaragdzöld vizéről híres Emerald pool nevű tavat, az esőerdő fái alatt fürödni is tudunk.

Észak fővárosa

Chiang Maiban egy teljesen más világ fogadott minket. Thaiföld második legnagyobb városa a középkori Lanna királyság fővárosa kétmilliós lakosa ellenére is kellemes hangulatú település. Ez különösen igaz, ha a szabályos négyszög alakú, minden oldalról egy csatornával és többszáz éves fallal körülvett óváros közelében szállunk meg. A Mövenpick Hotel ideális helyen fekszik, ahonnan kilépve máris az éjszakai piac forgatagába kapcsolódhattunk be. Ruhák, ezüstékszerek, rattanáruk, kézműves termékek tömege mellett egyre ritkábban lehet hamis órákat, márkás pólókat találni, mindennaposak a látványos razziák is.

Finomságok az éjszakai piacon

Fotó: turizmus.com / Szántó Zoltán

A vásárlás mellett az este hatkor nyitó éjszakai piac másik fő vonzereje a rengeteg kis kifőzde, ahol párszáz forintnak megfelelő bahtért megkóstolhatjuk a thai nemzeti ételnek számító tojással, babcsírával, citromlével és őrölt mogyoróval tálalt csirkés vagy rákos tésztát, a pad thait, a vállalkozó kedvűek pedig csótányt, óriás skorpiót vagy krokodilnyársat is falatozhatnak. Azon se csodálkozzunk, ha egyszer csak megáll a közelben 4-5, nagyestélyibe öltözött szépségkirálynő, egy közeli night clubba invitálnak. Ha jobban megnézzük őket, látjuk az ádámcsutkájukat is.

Karenek és hmongok

Egy élményekben gazdag éjszaka után a legjobb, ha kiszellőztetjük a fejünket, és elmegyünk felfedezni a Ching Maitól másfél órás autózásra fekvő Doi Inthanont, Thaiföld legmagasabb, 2565 méteres hegycsúcsát, amely az azonos nevű nemzeti park közepén fekszik. Akár egy egész napot is érdemes itt eltölteni, annyi a látnivaló.

A park területén belül több falut is találunk, ahol nem thaiok, hanem valamelyik ún. hegyi törzs, a karenek vagy a hmongok képviselői élnek. Ezek a sajátos nyelvet beszélő, különleges kultúrájú népek évszázadokkal ezelőtt vándoroltak ide Burmából vagy Dél-Kínából.

Zárt közösségeik gyakran még ma is elsősorban ópiummák termesztésével foglalkoznak. A thai király sok száz projektje közül az egyik keretében kávétermesztésre bírták rá az egyik karen falu lakosait. A túra során lefotózhatjuk képeslapra illő rizsföldjeiket, kávécserjéiket, és meg is kóstolhatjuk a frissen pörkölt feketét. A végén vásárolhatunk is szemes vagy őrölt kávét.

Tovább haladva a hegytető felé, útközben megnézhetünk két hatalmas sztúpát, melyeket a thai királyi légierő építtetett a Bhumibol király 60. születésnapjára. Napos időben gyönyörű innen a kilátás, mivel azonban 2000 méteres magasságban gyakori az eső és egyébként is borzasztóan párás a levegő, erre azért ne vegyünk mérget. A hegy csúcsán ugyanez a helyzet, a körpanoráma helyett azonban a köderdő zumókkal, mohákkal vastagon borított fáiban gyönyörködhetünk.

Buddhista emlékmű Thaiföld legmagasabb hegycsúcsán

Fotó:turizmus.com / Szántó Zoltán

Akad még a parkban szépen kitáblázott tanösvény és több látványos vízesés is.

Chiang Maitól alig 15 kilométerre fekszik az 1000 méter magas Doi Suthep hegy, amelynek tetején a thaiok egyik legszentebb buddhista szentélye található, benne Buddha egyik vállcsontdarabjával. Ha kérjük, az aranyszínű pagodák valamelyikében egy szerzetes áldást hozó cérnafonatot köt a férfi látogatók csuklójára, nőkhöz viszont nem érhet hozzá, így ők maguknak kötik meg a fonatot. A pagodáktól gyönyörű kilátás nyílik a városra.

Doha megér egy napot

Két napunk Chiang Maiban úgy elrepült, hogy észre sem vettük, egyszer csak a Qatar Airways Airbus A319-esén ültünk úton Dohába. A kényelmes hét órás utazás végén csak a 40 fokos dohai hőség volt kicsit meglepő. A Marriott Marquis City Center kényelmes szobáiban – az enyém a 38. emeleten volt, elképzelhetik milyen volt onnan a kilátás – kipihenhettük magunkat.

Előtte azonban megnéztük a város egyik büszkeségét, az Iszlám Művészetek Múzeumát, amely több ezer év egyházi és világi tárgyi emlékeit vonultatja fel könnyen követhető elrendezésben. A gyűjteményben akár több órát is eltölthetünk, teraszáról pedig kiváló fotókat lőhetünk a dohai öbölben sorakozó hagyományos hajókról, a dhow-król és a parkokban hűsölő fiatalokról.

Este a hotelben nem mindennapi vacsorában volt részünk, a ház La Cucina éttermében az olasz séf hét olyan autentikus itáliai fogással vendégelt meg minket, mintha nem az Arab-öböl, hanem a Comoi-tó partján lettünk volna. Csatlakozott hozzánk vacsorára a szálloda igazgatója, Rick Enders, aki idén érkezett a hotel élére a budapesti Marriottból.

Járatbőség

A Qatar Airways augusztus óta heti négy új járatot üzemeltet Budapestre. Ezzel a légitársaság 14-ről 18-ra emelte a heti járatok számát. Augusztus 1-től rendszeresen közlekedik az útvonalon a légitársaság szélestörzsű Airbus A330 géptípusa is. Az Airbus A330-as géptípus bevezetésével majdnem megduplázódott a korábbi kapacitás,hiszen az Airbus A320 gép 144 ülése helyett 272 férőhelyet kínál a légitársaság. Dohából pedig a világ több mint 150 úti célja érhető el a légitársaság járatainak fedélzetén.

 

 

A legkeresettebb úti célok

Bár a tél a főszezon továbbra is, az utazók egyre nagyobb része választja Thaiföldet nyári desztinációként – tudtuk meg Csajághy Pétertől, a Thaiturizmus.hu ügyvezetőjétől. Az ismertebb üdülőhelyek – Phuket, Pattaya, Koh Samui – mellett nő az érdeklődés az újabb területek iránt. Koh Chang, Rayong, mivel Bangkokhoz közel esik, szintén sok turistát vonz nyugodt és szép tengerpartjai miatt.

A magasabb kategóriába tartozó Khaolak ugyanolyan transzfertávolságra van Phuket repülőterétől, mint a népszerű Patong vagy Karon Beach, így szintén sokan keresik. Itt a szállodák java közvetlenül a tengerparton van, családbarát szobakínálattal.

Egyre népszerűbbek a kifejezetten felnőttek igényeit kiszolgáló Adults only szállodák, ahová 16 év alattiakat nem engednek be.

Úgy gondolom, hogy Krabi is hamarosan csatlakozik ezekhez a feltörekvő desztinációkhoz, mivel rengeteg a programlehetőség, gyönyörűek a szállodák és a tengerpartok.

Minden évben újabb helyeket igyekszünk felfedezni, kipróbálni, hogy minden igényt kielégítő árualapunk legyen. Nálunk a minőség a legfontosabb. Minden desztinációt ismerünk, a szállodakínálatunk mindegyikében jártunk, ismerjük és tudjuk jó szívvel ajánlani az utasaink részére - ismertette Csajághy Péter.