Métázás, csülközés, gólyalábon való ugrálás a Szentendrei Skanzenben

Forrás: turizmus.com

 2015. október 21. 14:03

A hosszú hétvégét a családi programoknak és a gyermek- és pásztorjátékoknak szenteli a Szentendrei Skanzen.

Rég elfeledett, egyszerű népi játékszerek kerülnek elő, izgalmas csapatjátékok kelnek életre, baba készül régóta hányódó rongyocskákból, és kis gazdasszonyt vagy gazdát játszva kipróbálható a paraszti háztartás körüli tevés-vevés is.

A látogatókat a bejárat után nem sokkal ugróiskola-variációk fogadják. Kipróbálhatják a kicsik a gúzsszúrást, gólyalábazást, mocsárjárást, célbadobást. Küzdő szellemű kisfiúk várat foglalhatnak, megtudhatják, mi az a csülközés, és hogy a métázás is jó reflexeket, azonnali reakciót kíván.

 

A Mesemoziban a Magyar Népmesék epizódjait vetítik reggeltől estig. A kicsik faraghatnak pásztorbotot, vagy elkészíthetik saját rongybabájukat, ami egyedi és csak az övék.

A Farmville játékban élőben próbálhatják ki a tanya körüli munkálatokat: fűrészt kapnak a kezükbe, hogy a tüzelőt felvágják, kukoricát morzsolhatnak, darálhatnak, hogy a jószágnak legyen mit enni, szénát, szalmát gereblyézhetnek, talicskázhatnak, készíthetnek kötelet, hogy legyen mivel megkötni a bocit, és kitanulhatják a bojtárkodás csínját-bínját. Nem marad el a búza kézi malommal való megőrlése és a liszt szitálása sem, hiszen e nélkül mit tenne az asztalra a gazdasszony a megfáradt gazda elé?

 

A felnőttek játékos utánzása nem merül ki a ház körüli munkákban, hiszen a parasztgyerekek életének fontos része volt a zene és a tánc is. Ezért október 23-án tánctanítás és élő zene is lesz a skanzenben.