Meteorit is látható a salgótarjáni csillagvizsgálóban

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2018. augusztus 01. 16:57

Évente mintegy kétezer látogatót fogadnak Salgótarján határában, a Gedőcz-tetőn levő csillagvizsgálóban.

A jövőre 35. születésnapját ünneplő létesítmény, amelyet a Nógrád Megyei Csillagászati Alapítvány működtet, folyamatosan nyitva áll a látogatók előtt.

Könnyű József igazgató elmondta, fő céljuk, hogy szakmai ismereteket nyújtsanak az érdeklődőknek és kutatásokat is folytassanak. Az ország különböző részeiből, valamint a külföldi országokból érkező látogatók csillagászati túrákon vesznek részt.

Múzeumpedagógiai foglalkozások keretében pedig előadásokat hallgatnak meg az univerzumról, a galaxisokról, a naprendszerről, az égitestekről és más érdekességekről is. Amennyiben az időjárás engedi és tiszta az égbolt, akkor az esti órákban a helyszínen távcsővel tanulmányozhatják az elmondottakat.

A fő műszer

Fotó: turizmus / Mentusz Károly

A vendégeket napközben is fogadják, hogy közelebbről is megismerhessék legnagyobb bolygónkat, a Napot. Az elmúlt időszakban nemcsak iskolás tanulók, hanem családok és olyan kíváncsi emberek is folyamatosan érkeztek a csillagvizsgálóba, olyanok is, akiket nemcsak a csillagászat érdekel, hanem a Gedőcz-tető és környékének különleges állat- és madárvilágát, valamint a növényeit is szeretnék megismerni. Ezek mellett ritka geológiai képződményeket is láthatnak.

A Gedőcz-tetői csillagvizsgáló

Fotó: turizmus.com / Mentusz Károly

A csillagvizsgálóban pedig az épület valamennyi szintjén állandó kiállítás keretében - többek között - tudománytörténeti eseményekre vonatkozó dokumentumokat, az űrutazások emlékeit, mint például a Holdról származó kőmintákat, vagy az 1988-ban Hatvanban talált talált meteoritot is láthatják az érkezők.

Az igazgató azt is megerősítette, hogy a korábbi táboraik helyett az utóbbi időben inkább a naptár szerinti hosszú hétvégeken, nemzetközi észlelő napokat szerveznek a közeli szilvás-kőpusztai természettudományi táborhelyen, Takácspusztán. Ott egyszerre harminc turistát helyezhetnek el és a teljes ellátásukról gondoskodnak.

A gyerekek pedig állatokat is simogathatnak, valamint játszótér is várja őket. A felnőttek viszont egy gondosan kialakított parkban pihenhetnek. A táborhelyen más különlegességet is láthatnak az érkezők. Így például egy a török korból - az 1400-as évekből - fennmaradt harangot, amelyet korábban a Bárnai-patakban találtak.

A csillagvizsgálóban három szakosztály működik, 19 észlelő csoporttal és egy szakkönyvtárral, a vonzáskörzetében pedig 150 amatőr csillagász tevékenykedik.

A vizsgáló épületében található fő műszer - amelybe a turisták bepillanthatnak - egy nagy értékű amerikai, Newton-rendszerű távcső. Ezt a néhai Hédervári Péter (1931-1984), neves geológus és csillagász, tudománynépszerűsítő szakember hagyatékából vásárolták meg és 1987 óta működik Gedőcz-tetőn.

A csillagvizsgálóban előzetes bejelentés alapján folyamatosan fogadják a vendégeket.