Mexikó több mint 2 millió turistát vár a halottak napi ünnepségekre

Forrás: turizmus.com

 2022. október 26. 15:04

A Día de los Muertos, vagyis a Halottak Napja Mexikó egyik legnépszerűbb ünnepe, minden évben rengeteg turista érkezik az országba ilyenkor. Idén a mexikói kormány 2,16 millió turistát vár az országba, akik az előrejelzések alapján 37 milliárd peso (761 milliárd forint) bevételt hoznak majd.

Péntektől szerdáig, vagyis halottak napján és az azt megelőző hétvégén több mint két millió ember vesz majd részt Mexikó-szerte az ünnepségeken és szállnak meg az ország szállodáiban. A mexikói és külföldi turisták várhatóan nagy összegeket költenek majd október 28. és november 2. között – írja a Mexico News Daily.

Miguel Torruco turisztikai miniszter egy nyilatkozatban elmondta, hogy a turisták az előrejelzések szerint az összesen 37,72 milliárd pesó bevételből mintegy 9%-ot – 3,43 milliárd pesót – várhatóan szálláshelyekre költik majd a hatnapos időszakban, a fennmaradó összeget pedig egyéb turisztikai szolgáltatók, például éttermek, légitársaságok és busztársaságok kapják.

dialosmuertos_123rf

Mexikóvárosban a halottak napi felvonuláson várhatóan 1 millióan vesznek részt

Fotó: 123rf.com

A turisták várható száma alig marad el a 2019-es adatoktól. A koronavírus előtt 2,27 millió ember szállt meg a Día de los Muertos előtti időszakban a mexikói szállodákban.

A turisztikai miniszter elmondta, hogy az előrejelzések alapján idén a szállodai vendégek alig háromnegyede lesz mexikói, a többit külföldiek teszik ki. További 2,45 millió mexikói várhatóan családtagoknál vagy barátoknál, illetve nyaralókban száll meg, miközben részt vesznek a halottak napi rendezvényeken – és pénzüket a helyi gazdaságban költik el.

Michoacán (ahol olyan népszerű halottak napi úti célok találhatók, mint Pátzcuaro és Morelia) az egyik olyan állam, amely nagyobb látogatóözönre számít, de Mexikóvárosban is nagy tömegek fognak összegyűlni az ünnepségekre, beleértve a szombati halottak napi felvonulást is.

dialosmuertos_123rf

Idén a mexikói kormány 2,16 millió turistát vár az országba, akik az előrejelzések alapján 37 milliárd peso bevételt hoznak majd

Fotó: 123rf.com

Torruco elmondta, hogy Mexikóvárosban szombat este közel 80%-os szállodai telítettség várható, és vasárnap reggel mintegy 78 000 vendég ébred majd a fővárosban, valószínűleg az előző napi, 1 millió embert számláló felvonuláson való részvétel után.

Mexikóvárosban számos más halottak napi látványosság is van, többek között monumentális ofrendák (oltárok vagy felajánlások), amelyeket olyan köztereken állítanak fel, mint a Plaza de Santo Domingo és a Plaza de la Constitución, közismertebb nevén a zócalo.