A kínai selyemművészetről nyílt kiállítás a Mezőgazdasági Múzeumban

Forrás: MTI

 2023. október 24. 18:17

Csodálatos Selyemút címmel kínai selyemművészeti kiállítás nyílt kedden a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.

"Kína a világ egyik legrégebbi, és folyamatosan létező civilizációja, amely felbecsülhetetlen jelentőségű kulturális értékeket hozott létre, és amelyeket ma is figyelemre méltó teljesítményekkel gyarapít" – emelte ki Csaba Gábor, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) helyettes államtitkára a tárlat megnyitóján.

A tárlat a kínai kultúra egy különleges szegmensét mutatja be, hiszen a selyemkészítés ősi technikáját ötvözi a mai viseletkultúra bemutatásával. A kiállított selyemruhák mai tervezők alkotásai, amelyek reflektálnak erre a gazdag örökségre, megjelenítve azokat az ábrázolásokat, motívumokat, amelyek az ősi Kína hagyományaira reflektálnak.

Kung Tao, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete felidézte, hogy idén ünneplik az Egy övezet egy út elnevezésű kezdeményezés tizedik évfordulóját, amelyhez a most nyíló kiállítás is kapcsolódik.

A Csodálatos Selyemút című kiállításról kifejtette: a tárlatot mintegy nyolcvan ősi, restaurált selyemszövet és a kortárs viseletművészet néhány darabja alkotja, amelyek hozzájárulnak, hogy a magyarok közelebbről, élményszerűen is megismerhessék a kínai kultúrát és művészetet.

A kiállítás a Kínai Nemzeti Selyemmúzeum, a Budapesti Kínai Kulturális Központ, az Iparművészeti Múzeum, valamint a Magyar Mezőgazdasági Múzeum együttműködésében valósult meg.

Női alkalmi ruha a Csodálatos Selyemút című időszaki kiállításon

Fotó: MTI/Soós Lajos

Csi Hsziao-fen, a Kínai Nemzeti Selyemmúzeum főigazgatója elmondta, hogy a tárlat három részből áll. Az első rész A selyem és a Selyemút címet viseli, a második az ősi selyemmintákat mutatja be, a harmadik rész középpontjában pedig az ősi kínai selyemminták megújítása és a jelenlegi selyemművészet mintáinak alkalmazása áll. Ezeken keresztül mutatják be a kínai selyemművészet művészi fejlődését.

Hangsúlyos szerepet kap a tárlaton az ősi minták felhasználása a ruhatervezésben. A kiállítás hatvan önálló egységben hetvennégy ősi selyemkelmét és modern ruhaművészeti tárgyat mutat be. A tárgyakat a Kínai Nemzeti Selyemmúzeum gyűjtötte és készítette elő bemutatásra a magyar közönség számára. A kiállítás a magyar bemutató után világkörüli turnéra indul.

Estók János, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgatója felidézte, hogy a múzeum épületében 1897-ben nyílt meg az első olyan kiállítás, amely Kína több ezer éves hagyományokon nyugvó selyemkultúrájához kapcsolódott. A tárlat a magyarországi selyemhernyó-tenyésztést és a selyemipar meghonosítását tekintette feladatának, amely azonban nem tudott sikereket elérni.

A kiállítás, amelyet interaktív kézműves foglalkozások tesznek teljessé, december 3-ig látogatható.