Gólyalábasok, tojásfestés és vödrös locsolkodás is lesz a mezőkövesdi matyó húsvéton

Forrás: turizmus.com

 2024. március 14. 15:34

Mezőkövesden idén 21. alkalommal rendezik meg a Matyó Húsvétot március 31-én és április 1-jén.

Húsvétvasárnap és húsvéthétfőn az UNESCO szellemi világörökség részét képező matyó hagyományokat ismerhetik meg a látogatók a matyó és a térségbeli hagyományőrző csoportok jóvoltából, de sztárvendégek is lesznek a fellépők között. Vasárnap Kalap Jakab szórakoztatja a gyerekeket, hétfőn pedig Pál Dénes műsora zárja a napot. Hétfőn délben a Vaga Banda gólyalábas vásári komédiája vár kicsiket és nagyokat a színpad elé.

Vasárnap bábszínházzal indul a nap, de a két nap során többféle kézműves foglalkozás, tojásfestő műhely, óriásbuborék-fújás, játékudvar és babasarok is várja a legkisebbeket. Az utcákon kézműves és gasztronómiai termékek vásári forgataga fogadja az érkezőket.

Matyó néptáncsoport is szórakoztatja majd a látogatókat

Fotó: Tourinform Mezőkövesd

Hétfőn több alkalommal vödrös locsolkodást láthatnak az érdeklődők a Hadas városrészben. A Mezőgazdasági Gépmúzeum udvarán a gyerekek kedvence, a húsvéti állatudvar és -simogató, valamint kovácsbemutató fogadja a vendégeket. A Matyó Múzeumban és a Takács István Gyűjteményben pedig többféle kézműves foglalkozás közül választhatnak az érdeklődők a matyó és szűcs motívumokhoz, valamint a húsvéti és keresztény jelképekhez kapcsolódóan.

Az ünnep idején nyitott kapukkal várják az érdeklődőket a múzeumok, kiállítóhelyek, alkotóházak és a Zsóry Gyógy- és Strandfürdő.

A rendezvényen való részvétel és a parkolás ingyenes (a múzeumi programok kivételével).

Helyszín: Hadas városrész (Kisjankó Bori u.) és Eötvös úti parkoló