Mi a német turizmus titka?

Forrás: turizmus.com

 2017. május 08. 11:36

Zsinórban a 7. rekord év, az elsődleges és az ígéretes küldőpiacok átrendeződése, digitalizáció és fiatalodó utazóközönség, az online marketing elsöprő hangsúlya, folytatódó témaévek – dióhéjban ezekről a trendekről és kihívásokról hallhattunk a 43. Germany Travel Mart sajtókonferenciáján.

Petra Hedorfer, a DZT Német Turisztikai Hivatal igazgatóságának elnöke a Nürnbergben zajló B2B beutaztató vásár workshopjának első napján a sajtó munkatársait avatta be a legfrissebb statisztikákba és trendekbe. Valószínűleg minden turisztikai szakember egyetértene azzal, hogy Németország turizmusának gépezete irigylésre méltó. A következetes és profi marketingnek köszönhetően 2016-ban a 7. rekordévet zárták 80,8 millió vendégéjszakával (+1,4%),és  2017 első két hónapjában további 3,2 százalékos bővülést regisztráltak.

A mi szempontunkból fontos adat, hogy a 2016 teljes évi 710 ezer feletti magyar vendégéjszaka-szám után az első két hónapban 6,4 százalékos volt a bővülés Magyarországról. A növekedés Czeiszing Miklós, a DZT budapesti képviseletének vezetője szerint elsősorban az új légi összeköttetéseknek köszönhető, ugyanakkor nem hagyható figyelmen kívül az idei Luther témaév sem, amely valódi highlight 2017-ben, és a Német Turisztikai hivatal évek óta dolgozik az előkészítésén.

Nürnberg, az idei GTM helyszíne

 

A számok egyértelműen bizonyítják: Németország dübörög, s bár a turisták több mint 50 százaléka nyaralni érkezik, a business, a rokon- és barátlátogatás is a főbb motivációk között van. A küldőpiacokat tekintve némi átalakulás látható a korábbi várakozásokhoz képest: míg Brazília, Japán, Kína és az Arab Öböl országai kevésbé váltották be a várakozásokat, továbbra is növekedés tapasztalható például Indiából, illetve Európából (ahol stabilan a 2. legnépszerűbb úti cél Németország), Kelet-Európában például Lengyelország és Horvátország is kiemelkedően teljesített.

Germany Travel Mart 2017

 

A Német Turisztikai Hivatal a trendeket és a további jelentős potenciált rejtő régiókat elemezve úgy döntött, újabb képviseleti irodákat nyit Argentínában, Chilébe, Thaiföldön, Malajziában, Szingapúrban és Indonéziában.

Érdekes trendként arról is hallhattunk, hogy a Németországba érkezőknek ma már 70 (!) százaléka online foglal, 14 százalék pedig online tájékozódik. Így hát nem véletlen, hogy a DZT marketing kampányainak fókuszába az online eszközöket állította, elsősorban a közösségi médián keresztül buzdít utazásra  #GermanySimlyInspiring szlogennel.

A GTM hagyományosan teret ad a kiemelt partnerek, így a Lufthansa és a Deutsche Bahn bemutatkozásának, de részletesen megismerhetik a nemzetközi sajtó képviselői a házigazda, Bajorország és Nürnberg attrakcióit, újdonságait, fejlesztéseit is.

 

 

A házigazda város vélhetően sokak örömére nyerte el a rendezés jogát, hiszen kulturális élete, múzeumai, hagyományai, gasztronómiája, különleges történetei és gyönyörű természeti környezete, illetve az innen csillagtúraszerűen bejárható Frankföld kisvárosai a GTM résztvevőit is arra sarkallja, hogy vendégekkel vagy privát utazáson, de visszatérjenek.

Hogy mi a címben feltett kérdésre a válasz? A kiváló adottságokon felül valószínűleg a stratégia mentén haladó, következetes építkezés és marketing, az innováció, a vendégszeretet, a kiváló minőség, és az az elhivatottság, amellyel a turizmusban dolgozók maguk is viseltetnek országuk idegenforgalmának fejlesztése iránt.

Kapcsolódó cikkek