Mi lesz veled, Spanyolország?

Forrás: Skift

 2017. október 24. 14:46

A mediterrán ország egyik legnagyobb erénye a külföldi turisták számára a politikai stabilitás (volt) – ezt veszélyezteti a jelenlegi katalán helyzet.

A turizmus Spanyolország egyik legfontosabb iparága. 862 ezer munkahely kapcsolódik hozzá, mely a teljes foglalkoztatottság 4,7 százalékát jelenti. Az iparág 2016-ban a ország GDP-jének 5,1 százalékát termelte, vagyis 6,7 milliárd dollárt, ami világszinten a tizedik legnagyobb eredmény a WTTC szerint.

2016 kifejezetten jó eredményekkel szolgált. Spanyolország turizmusának ugyanis kedvezett a versenytársak instabilitása: 10,3 százalékkal több nemzetközi turistaérkezést számláltak, mint egy évvel korábban. 75,6 millió turistaérkezéssel a harmadik helyen végzett Franciaország és az Egyesült Államok mögött.

Katalónia az ország legnépszerűbb desztinációja, ahol 2017 első hét hónapjában 13,8 millió nemzetközi turistát regisztráltak, mely az országos adat 24 százalékát teszi ki. Egyedül a Baleár-szigetek számít igazi versenytársának. 2016-ban Katalóniában 20,4 milliárd dollárt költöttek a nemzetközi turisták, mely az országos adat 22,3 százaléka.


Fotó: Laboratori de Turisme– az INE adataira hivatkozva

A spanyol turisztikai ranglétra legtetején Barcelona áll. 2016-ban a városban és szűk régiójában 34 millió vendégéjszakát számláltak, ami 10 millióval több, mint a második helyen végzett Madrid esetében.

 

Reális fenyegetés-e a függetlenség lehetősége?

Katalónia rendkívül jelentős szerepet játszik Spanyolország turisztikai bevételeinek szempontjából, ezért a különválás drasztikus hatással bírna. Jelenleg ugyanakkor ez még messzinek tűnik. Ami sokkal inkább nyugtalanító, az a vitás helyzet elhúzódása, melyben bizonytalanság növekedésén túl nem történik egyéb.

„A katalán helyzet szerintem igen egyedi” – nyilatkozta a Skift online magazinnak Richard Gillaspie, a Liverpool University politológiaprofesszora. – A legnagyobb párhuzamban talán az Egyesült Királyság és Skócia esetével áll, hiszen  skótok is egységes államot kívántak létrehozni. Emellett Skócia és Katalónia is támogatja az Európai Uniót. Azonban egy lényeges különbség fennáll: a katalán függetlenségpártiaknak több erős csoportja van, míg a skótok esetében a függetlenség hívői egy pártba tömörültek.

 

Mi mozgatta az ország turizmusát 2017-ben?

A környező, turisták által kedvelt országokban tapasztalt geopolitikai- és terroresemények hatására Spanyolországban fellendülés volt tapasztalható. A kiugró turisztikai növekedésre azonban a lakosok kisebb, turizmus elleni megmozdulásokkal válaszoltak, főként Barcelonában.

Ezt követte a terroristatámadás Barcelonában és Cambrilsban augusztus 17-én, melyben 16 ember vesztette életét és több mint 130 ember megsebesült.

La Ramba, Barcelona - a terrortámadás helyszíne

Fotó: Wikimedia Common

Az európai városokban történt támadások egyre gyakoribbak az utóbbi években, melyre a turisták változóan reagálnak. A turisztikai kereslet azonban hamar visszatérhet, ha a desztináció már nem szerepel a híradásokban.

Az Euromonitor elemzése szerint a barcelonai támadás 200 ezer turista elvesztését jelenti. Ugyan szeptemberre szinte teljesen eltűnt ennek hatása, a függetlenségi szavazás körüli zavargások október elején újabb, a terrorcselekményekhez képest visszafogottabb erejű negatív hullámot idéztek elő.

 

Milyen hatással járhat Katalónia függetlensége?

Katalónia függetlensége igazi katasztrófa lenne Spanyolország számára. Az ország elveszítené az exportjának a 30 százalékát, a GDP-je 20 százalékát és gazdasági hanyatlás következne be. Mindezeken felül pedig az euró gyengülne, ezért Európai Központi Banknak meg kellene szabadulnia az országtól – véli Joan Costa-i-Font, a London School of Economics and Political Science professzora.

A kettészakadást a turizmus egyértelműen megsínylené. Katalóniától valószínűsíthetően a bizonytalanság okán elpártolnának a látogatók, Spanyolország pedig hatalmas darabot veszítene a turisztikai bevételeiből.

Mindent figyelembe véve, mindkét fél reménykedhet egy közös megoldásban – teszi hozzá Costa-i-Font.

Kapcsolódó cikkek