Miért Zakopane?

Szerző: PR-cikk

Forrás: turizmus.com

 2023. december 01. 20:25

A magyar turisták körében évtizedek óta az egyik legnépszerűbb lengyelországi úti cél az autóval és busszal is könnyen megközelíthető Zakopane. Mutatjuk, miért.

Ha Lengyelország, akkor a legtöbb magyar embernek leginkább Zakopane ugrik be. Nagyszüleink órákon át tartó visszaemlékezései mellett egyre több fiatal is sztorizgat az itteni kalandjairól, élményeiről. De miért szeretjük, mi magyarok ennyire Zakopanét?

Zakopane évtizedek óta az egyik legkedveltebb úti cél a magyarok körében

Fotó: Adobe Stock

Könnyen elérhető

Az utóbbi években kiépült autópálya-hálózat révén egészen Poprádig suhanhatunk, így akár öt órán belül elérhetővé vált a település. Ám ha a távban rövidebb és főutakon haladó útvonalat is választjuk, a menetidő akkor is hat órán belül marad – ami nem számít soknak.

 

A híres sétálóutca

A kihagyhatatlan programok része az egy kilométer hosszú Krupówki sétálóutca, hiszen itt nemcsak különböző portékákat kínáló üzletek sorakoznak, de megkóstolhatjuk a hagyományos lengyel, valamint górál ételeket, megnézhetjük a Tátra Múzeumot, télen lovas szánozhatunk, no meg könnyedén fotózkodhatunk az utcán sétáló medvével!

Zakopanéban járva ne hagyjuk ki a híres Krupówki sétálóutcát!

Fotó: Adobe Stock

 

Változatos programok

Elhelyezkedése révén tavasztól őszig a kezdő és haladó túrázók, illetve hegymászók, míg a havas időszakban a téli sportok szerelemesei számára kínál sokszínű outdoor programokat. Ha pedig lazulnánk, a településen több termálfürdőben is kényeztethetjük magunkat, vagy rövid idő alatt elérhető Krakkó is!

Wielka Krokiew hegy és az ott található síugrósánc tövében nyílt meg idén a Snowlandia téli park, benne a világ legnagyobb hólabirintusával

Fotó: Adam Brzoza

 

Ételek és italok

Mi, magyarok szeretünk jókat enni és inni, amiben kiváló partner a hagyományos lengyel és górál konyha! Kóstoljuk meg a levesek közül a zsureket és a barszczot, a főfogásokból pedig a pierogit, a bigost, vagy a grillen sült oscypek sajtot! Ezekhez nagyszerű kísérő tud lenni egy jó lengyel vodka, vagy a téli hónapokban a forralt bor.

Zakopane télen is mesés hangulatot áraszt

Fotó: Adam Brzoza

 

A lengyel–magyar barátság

A lengyelekre úgy nagy általánosságban érvényes, hogy barátságosak, de velünk, magyarokkal még inkább. Ez itt talán még erősebben tetten érhető, így ne lepődjünk meg, ha túrázás közben a hegyen tört magyarsággal ránk köszönnek, vagy a szórakozóhelyeken pillanatok alatt új barátokra teszünk szert.

Ne lepődjünk meg, ha túrázáskor tört magyarsággal ránk köszönnek

Fotó: Adam Brzoza

Ha érdekel Lengyelország, látogass el a www.lengyelorszag.travel oldalra, vagy a poland.travel Facebook-oldalra!

(X)

 


Nyitókép: Lengyel Idegenforgalmi Szervezet