Mikroszkóp alatt a Balaton – nyílt nap a tihanyi limnológiai kutatóintézetben

Szerző: Gulyás J. Attila

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 22. 18:06

Őshonos uszonyosokkal, halevő madarakkal, a tó körül élő siklókkal is megismerkedhetnek az érdeklődők a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet augusztus 26-ai nyílt napján.

Elsőként a Balaton-part övében előforduló halakkal, őshonos uszonyosokkal és invazív fajokkal, majd a tóban élő vízi makrogerinctelenekkel, köztük idegenhonos fajokkal ismerkedhetnek meg a magyar tenger titkai iránt érdeklődők a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) pénteki nyílt napján.

Az intézet laboratóriumában elhelyezett mikroszkópok alatt fitoplanktonokat és algatenyészeteket mutatnak be a BLKI tudományos munkatársai, és aki ennél is többre kíváncsi, az megtudhatja azt is, hogy milyen műszerekkel történik a tóba került üledékek vizsgálata, és miként történik a gyakorlatban a vízmintavétel.

Betekinthetünk a Balaton-barátokat kiváltképp érdeklő éghajlatváltozási forgatókönyvekbe, és egy, az intézet C épületében sorra kerülő „tudományos túra” során a mikroszennyezők élőlényekre gyakorolt hatását is megismerhetjük. És bizonyára nagy érdeklődés kíséri majd a fizikai limnológia kísérletekben és műholdképeken való megjelenését is.

Az érdeklődők a Balaton élőlényeivel is megismerkedhetnek

Fotó: Balatoni Limnológiai Kutatóintézet

A kutatóintézet munkatársai több előadást is tartanak. A tó vízének minőségét befolyásoló fürdőzői veszélyekről, elsősorban a naptejről Németh Zoltán beszél, Preiszner Bálint a Balaton halevő madarait mutatja be, az aktuális algahelyzetről, és minden bizonnyal az idei algavirágzás augusztus végi kilátásairól Somogyi Boglárka, a tó körül élő siklókról pedig Mészáros Boglárka tart előadást.

A nyílt nap úgynevezett Balatorium programjában minibár várja a jelenlévőket. Illés Zsófia vízi perspektívából szervezett érzékszervi sétára invitálja majd a résztvevőket, akik a nap zárásaként meghallgathatják Zilahi Anna és a Varsányi Szirének MissaEchológica című kórusművét.

A BLKI az ország legnagyobb múltú biológiai kutatóintézete. Alapvető feladata a tó környezettani kutatása, a Balaton és vízgyűjtője élővilágának feltárása, annak folyamatos vizsgálata. Kutatási eredményei révén elősegíti az édesvízi és a vizes élőhelyek védelmét, és ezáltal Kárpát-medence-szerte támogatja a fenntartható fejlődés megvalósulását.