Milánóban nyílt kiállítás a Szépművészeti Múzeum kincseiből

Forrás: MTI

 2015. szeptember 17. 13:08

A milánói Palazzo Realéban nyílt kiállítás Raffaellótól Schieléig címmel szerdán a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményének 76 csúcsművéből.

Filippo Del Corno, Milánó önkormányzatának kulturális tanácsosa a tárlat sajtótájékoztatóján kiemelte: a budapesti múzeum ritka nagylelkűségről tett tanúbizonyságot, mikor lenyűgöző gyűjteményéből ennyi jelentős alkotást adott kölcsön.

 

Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója hozzátette, az intézmény Európa egyik legfontosabb kiállítóhelyén mutatkozhat be az olasz és a nemzetközi közönségnek egyaránt, hiszen az éppen zajló milánói világkiállítás miatt a föld minden részéről érkeznek látogatók a milánói Dóm mellett található Palazzo Realéba. Beszámolója szerint a tárlat közönsége a 16.-tól a 20. századig kap áttekintést a művészeti korszakokról, többek között Raffaello, Tintoretto, Dürer, Velázquez, Rubens, Goya, Murillo, Canaletto, Manet, Monet, Cézanne, Gauguin, Schiele műveinek segítségével. A kiállítás nyolc termében a látogatók a nemzetközi művészettörténet nagy mesterei mellett találkozhatnak a magyar festők alkotásaival is: többek között Markó, Munkácsy, Szinyei Merse, Rippl-Rónai, Vaszary, Márffy és Bortnyik remekműveivel. Baán László hangsúlyozta, hogy az újraegyesített Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria az elmúlt években Európa számos fontos kiállítóhelyén bemutatkozhatott, de ilyen súlyú válogatást eddig egyedül a londoni Royal Academyn állították ki.

Fotó: MTI/Cseke Csilla

 

A Palazzo Reale tárlata a velencei reneszánsz festészet bemutatásával indul, itt kapott helyet például Tintoretto Emmauszi vacsorája, valamint Tiziano, Veronese és Moroni festményei. A következő teremben láthatók a Szépművészeti emblematikus kincsei, Raffaello Esterházy Madonnája és Leonardo da Vinci Anghiari csata című festményéhez készült rajza, valamint a szintén az ő nevéhez fűződő bronz lovas szobor. A harmadik szakasz az európai reneszánszról ad áttekintést, többek között Cranach, Dürer, Altdorfer művei segítségével. A 17. század művészetét, illetve a barokk korszakot Velázquez-, Rubens- és Gentileschi-festmények, továbbá Claude Lorrain, van Dyck, Murillo és Rembrandt alkotásai reprezentálják. A következő évszázad jelentős művészei közül Tiepolo, Canaletto és Bellotto kaptak helyet a kiállítás következő szakaszában, de ebben a részben találkozhatnak a látogatók Goya Vízhordó lányával és Késélőzőjével, valamint Messerschmidt Ásító című szobrával is. A szimbolizmust bemutató szekció után, a tárlatot záró teremben többek között Manet, Gauguin, Cézanne, Szinyei és Bortnyik művei láthatók 2016. február 7-ig.