Milyen szerepe lehet a kézművességnek a turizmusban?

Forrás: turizmus.com

 2021. május 18. 16:44

A kézművesség számtalan lehetőséget rejt az önmegvalósításra és ezen keresztül más kultúrák, szokások és hagyományok megismerésére is. De milyen szerepe lehet a kézművességnek napjaink turizmusában? Erről készít felmérést a CheckINN Turisztikai Innovációs Verseny 2020. évi győztese csapata.

Az aktív pihenésre vágyó turisták desztinációtól függetlenül különböző programokon keresztül próbálják felfedezni azokat a tevékenységeket, amelyek segítségével kiélhetik kreativitásukat.

A mainstream, általánosabb lehetőségek mellett hazánkban egy másik opció is sok lehetőséget és kulturális hagyományt hordoz magában: a kézművesség.

Korosztálytól függetlenül remek megoldásnak számítanak a kézműves gyakorlatok készségeink fejlesztésére, az egészen fiataloktól kezdve az idősebb generációkig számos olyan kézműves program, vagy szimpla elfoglaltság van, amit bárki könnyen elvégezhet.

Ennek is köszönhetően önmagában hordozza a szocializáció lehetőségét is: akár kis-, akár nagyobb csoportokban végzett tevékenységek segítségével jó lehetőség nyílik a kapcsolatteremtésre, a közös szellemi és fizikai produktivitásra.

kezmuvesseg

A hagyományok fenntartása kulcsfontosságú lehet adott területek turisztikai jellegű forgalmának növelése szempontjából is

Fotó: Pexels

A kézművesség segítségével remekül ki tudunk kapcsolódni, el tudunk vonatkozni a mindennapi gondjainktól és hasznosan tudjuk kimeríteni a szabadidőnket. Ezek a látszólag egyszerű előnyök a pandémiás időszak nehézségei és a távmunka térnyerésének idején rendkívül felértékelődnek és segíthetnek a bezártság okozta feszültség kezelésében.Manapság nemcsak a turizmusban, de mindennapi életünkben is meghatározó szerepet tölt be a fenntarthatóság kérdése. A kézműves foglalkozásokat pedig tipikusan tekinthetjük a slow turizmus részének, tehát lokálisan és fenntartható módon végezhető tevékenységnek, ami számos esetben eltér az iparág fő sodrásirányától. Emellett rendkívül rugalmas, kültéren vagy akár beltéren is végezhető tevékenységek összessége, így a legtöbb esetben nincs kitéve az időjárás viszontagságainak, nem egy szezonális tevékenység, hiszen bármely évszakban részt vehetünk például nekünk tetsző kézműves kurzusokon, workshopokon vagy más hasonló programokon.

Ezzel kapcsolatban fontos meghatározni a kézművesség szerepét és helyét a jelenlegi turisztikai trendek között. Bár történelmi értelemben egy olyan tevékenységről beszélünk, melynek célja az emberek mindennapi életével kapcsolatos szükségletek kielégítéséhez tartozott, napjainkban már sokkal inkább a korábban is taglalt kreatív foglalkozások közé tartozik, ennek megfelelően a turizmusban is egyre inkább divatos programok szerveződnek köré.

A kézművesség meghatározó eleme a falusi turizmusnak is. Itt is ki kell hangsúlyozni a hagyományápolás és a kulturális jegyek megőrzésének fontosságát, amely rengeteg esetben valósul meg falvak és települések kézműves tudásának akár rendszeres, akár életmód szerinti ápolásával és a turizmusba való integrálásával.

Maga a szolgáltatás és a végtermék egyaránt értelmezhető turisztikai termékként, ami vonzerő és versenyképesség szempontjából egy egész térség arculatát képes meghatározni (pl.: kézműves italok, sörök, borok esetében). Számos példán keresztül láthatjuk akár hazánkban is, hogy ezeknek a hagyományoknak, köztük a kézművességnek a fenntartása és megőrzése kulcsfontosságú lehet adott területek turisztikai jellegű forgalmának növelése szempontjából is.

A kézművesség témakörében a CheckINN Turisztikai Innovációs Verseny 2020. évi győztese, a MárMinálunk csapata is kutatást folytat. Ehhez a kutatáshoz olvasóink is hozzá tudnak járulni egy kérdőív kitöltésével, amely nagyjából 10 percet vesz igénybe.