Minden bejárható út a tokaji pincékbe vezet

Forrás: turizmus.com

 2017. május 23. 12:18

Az Edutus Főiskola által működtetett Bejárható Magyarország Program Szakmai Műhelye és az Eszterházy Károly Egyetem szervezésében május 19-én, Sárospatakon tartottak konferenciát Tokaj-Hegyaljáról – tudatta a Szakmai Műhely.

A Bejárható Tokaj-Hegyalja műhelykonferencián a Tokaj-Hegyalja térségét érintő aktív turizmus fejlesztési szükségletei álltak az előadások fókuszában. A konferenciának és a térségi aktív turizmus fejlesztéseinek vélhetően lökést adhat az is, hogy a kormány a közelmúltban nyilvánította kiemelt turisztikai térséggé a Tokaj, Felső-Tisza és Nyírség területet.

Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő a terület 53 milliárd forintos kormány támogatását hangsúlyozta és az összefogás fontosságát emelte ki köszöntő beszédében. "Minden bejárható út a tokaji pincékbe vezet" - utalt a térség legfőbb vonzerejére.

Héjj Dávid miniszterelnöki biztos, a Tokaji Borvidék Fejlesztési Tanács elnöke levélben üdvözölte az egybegyűlteket. Üzenete szerint "fontos, hogy a 4 jármódban - gyalogos, lovas, kerékpáros, vízitúrázó -  érintett szervezetek, közigazgatási szervek, a nemzeti park, az oktatási intézmények, a vállalkozások, és az önkormányzatok hálózatos megközelítésben működjenek együtt a térség meglévő képességeit jó irányba továbbépítő szándékkal."

Kiss Eliza, a kiemelt borágazati feladatokért felelős miniszteri biztos Tolcsva település fontosságára mutatott rá, és többek között kiemelte, hogy céljuk a 4 évszakos borvidék kialakítása.

Tiffán Zsolt, az Ős-Dráva Program megvalósításával kapcsolatos feladatok irányításáért és összehangolásáért felelős miniszteri biztos hangsúlyozta, hogy az Ormánság fejlesztésére szánt 30 milliárd forintból a terület turizmusát hivatott fellendíteni a - már eddig is hatalmas sikereket elkönyvelt, 2015-ben épült - Szaporca Látogatóközpont. A Dráva parti létesítményt a vízi turizmus központjaként fejlesztenék, legközelebbi céljuk a pihenőhelyek kialakítása a közkedvelt evezős paradicsomban.

Sárospatak

Fotó: Pinterest

Aros János, Sárospatak polgármestere a város 14 milliárd forintos pályázati támogatásból létesült és még építés alatt álló fejlesztéseiről számolt be, és mint mondta, a város kizárólag a turizmusban lát lehetőséget, arra szeretne építeni a jövőben is. Ennek jegyében a Végardó Fürdő négy évszakossá építése jelenleg is zajlik.

A polgármester a kerékpáros turizmus fejlesztésében nagy lehetőséget lát, a Tokaj-Nyíregyháza útvonal megvalósítása már a küszöbön áll, s elkészültek a Tokaj-Sárospatak útszakasz tervei is. A vízi turizmus fellendítését a Bodrogon Felső-Bereczkitől Tokajig szeretnék megvalósítani, erre 150 millió forintos pályázati összeg áll rendelkezésre. A lovas turizmus tekintetében jelenleg a vadászlovaglásra fókuszálnak.

Liptai Kálmán az Eszterházy Károly Egyetem rektora a Bejárható Magyarország Program (BMP) oktatási törekvéseit támogató pedagógusképzés fontosságát emelte ki.

Gál András Levente, a Magyar Közigazgatási és Szervezetfejlesztési Kutatóintézet Alapítványának (HUNADI) kuratóriumi elnöke a BMP céljait, megtapasztalt kockázatait, nehézségeit, és Tokajra vetített jelentőségét ismertette. Kiemelte a Kárpát-medence nemzetpolitikai jelentőségét. Visszautalt a május 5-i Bejárható Székelyföld Konferencia sikerére, és a találkozó konklúzióját példaként vetítette a résztvevők elé, emellett a BMP közvetítő szerepének jelentőségét hangsúlyozta a civilek és a megfelelő közigazgatási szervek között.

Strommer Dávid, a Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. ügyvezetője kiemelte, hogy tevékenységük a 27 Tokaj-hegyaljai település fejlesztésének koordinálására irányul. Hét átfogó pontból álló komplex tervük a kulturális, a hagyományőrző és a gasztronómiai fejlesztésekre éppúgy kiterjed, mint a gazdaságra és a természetre, legfőbb céljaik azonban a vendégéjszakák számának növelése, és a turisztikai szezon meghosszabbítása. Elmondta azt is, hogy a Tokaj-Hegyalja térség előnyei a gasztronómia és borászat terén elvitathatatlanok, ezért egy közösségi  infrastruktúra projekt keretén belül, 6,7 milliárd forintból 3 közösségi borászat épül, emellett négy látogatóközponttal - Sátoraljaújhely, Mád Mezőzombor és Tokaj - gyarapszik a térség.

Az ügyvezető kiemelte a programkínálat bővítésének, komplexitásának igényét is, és fontos a széleskörű, sokszínű érdeklődői réteg megszólítása, a rendszerben gondolkodás, hogy a 27 település programjai egymásra épülve valósuljanak meg. A világörökségi helyszínekre fordítható 3,5 milliárd forintos ráfordításból az építmények tartalommal megtöltése az elsődleges cél.

Veress Balázs az Aggteleki Nemzeti Park igazgatója sikeres pályázataikról számolt be előadásában, és kiderült: a nemzeti park Tokaj-Hegyalja-Kassa között vasúti nosztalgia járat létrehozását tervezi, valamint vízitúra élményútvonalat alakít ki a Bodrog mentén.

Bárdos Sarolta a Tokaj Reneszánsz Egyesület elnökeként a borturizmus helyzetéről számolt be a hallgatóságnak. Véleménye szerint a térségi borkultúrát szolgálná, ha a turizmus különböző ágai összekapcsolódnának. A jármódok összehangolásától pedig a tartalmasabb időtöltést reméli, amely új szolgáltatásokkal párosulva a turisztikai fellendülést jelentené a terület számára.

Lóska János, a Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Szövetség elnöke elmondta: a Kincsem Nemzeti Lovas Programmal, valamint a Bejárható Magyarország Keretprogrammal összehangban, a GINOP 7.1.2-15 és a VEKOP-4.1.1-15 felhívások keretein belül olyan lovasturisztikai gerinchálózat létrehozását tervezik - egy egyedi szolgáltatásokat kínáló, budapesti központ létrehozásával -, melynek működtetésében kiemelt szerep jut a lovas-szolgáltatóknak. A létrejövő, minőségbiztosított lovastúra-útvonalhálózaton, a jogszabályi feltételek betartásával, a lovas turisták szakképzett vezetővel, vagy akár vezető nélkül is lovagolhatnak. Az útvonalakon való végig haladást GPS-alapú rendszerek teszik lehetővé, ezért csak az egyes megállópontokon szükséges információs táblák kihelyezése.

Antal Ferenc a Magyar Kajak-Kenu Szövetség képviseletében a hazai 4000 kilométernyi folyószakasz fejlesztésére vonatkozó koncepciót ismertette. A hiányosságok felmérését követően a szövetség célja az infrastruktúra megfelelő kiépítése, és a XXI. századi körülmények biztosítása. Terveik szerint az adott kikötő igényeire szabva tematikus flottákat telepítenének és létrehoznának egy vízitúra marketing kiadványt. Már kifejlesztettek egy vízitúra szoftvert is, melynek segítségével különböző paraméterek alapján könnyítik meg a vízitúrázók kirándulástervezését.

A konferencián előadást tartott még Márton Péter a Tállyáért Egyesület elnöke, Benyó Balázs a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség elnöke, Képes Józsefné az Edutus Főiskola Digitális Szabadidő Térkép köznevelési szakértője, Horváth Ádám a Digitális Pedagógiai Módszertani Központ vezetője, Nikl István az Intermap Kft. ügyvezető igazgatója, valamint Pénzes Erzsébet a Bejárható Magyarország Program Szakmai Műhelyének vezetője.

Kapcsolódó cikkek