Minden hegykői lakosra 74 vendégéjszaka jut

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2015. február 24. 11:23

Miközben sokan Magyarország térképén is nehezen helyezik el, harmadik éve 100 ezer körüli vendégéjszakát tudhat magáénak a mindössze 1450 lakosú Hegykő – szálloda nélkül. Íme a nehezen másolható recept.

A község fő turisztikai attrakciója az öt külső és két belső medencével rendelkező fürdő. Szálláslehetőséget a magánszálláshelyek és panziók – ezek között a legnagyobb a 62 férőhelyes Tornácos Panzió – mellett a fürdő kempingje, panziója, apartmanjai kínálnak. Kincsük a jó minőségű gyógyvíz és a szerencsés fekvés, hiszen Hegykő a Fertő-táj világörökség területét alkotó 10 magyarországi település egyike, melyen a Fertő-tavi kerékpárút is áthalad – sorolja adottságaikat Jakab Zsolt jegyző.

 

Ugyanakkor a Fertőhomokkal és Hidegséggel közösen működtetett önkormányzati hivatalban egyelőre nincsen olyan személy, aki dedikáltan a turizmussal foglalkozna. Mégis, a 2013-as adatok alapján Hegykő a legtöbb külföldi vendégéjszakát számláló község volt az országban, vélhetően ismertebb Németországban és Ausztriában, mint itthon.

 

Lépésről lépésre építkeztek

„A turizmus fejlődésének első állomása a Tornácos Panzió és Étterem megnyitása volt 1996-ban, a ház zászlóshajója községünk és az egész térség turizmusának – idézte a kezdeteket a jegyző, aki egyben a Hegykői Turisztikai Egyesület elnöke is. – A fürdőt sikerre vivő üzemeltetőt, a Sá-Ra Termál Kft.-t 2000-ben találta meg az önkormányzat, a szerződést 3 év után 40 évre hosszabbítottuk meg, a kapcsolat azóta is gyümölcsöző. Idegenforgalmi adót 1997-től szedünk, a vendégéjszakák száma 2000-re érte el az évi 20 ezret. A forgalom 2004-től, a gyógyvízzé minősítés után kezdett meredeken emelkedni."

A fürdő önmagában ugyan ma sem nyereséges, a gyógyászati rész és a szálláshelyek üzemeltetésével azonban már megáll a lábán, sőt, kis lépésekben önerős fejlesztésekre is futja. 2002-ben fedett termálmedence, 2007-ben fedett élménymedence és új gyermekpancsoló gazdagította a kínálatát. A létesítmény 2012–2013-ban nagyobb volumenű, pályázati forrásból is támogatott beruházás során nyerte el mai formáját, bővültek a kiszolgálóhelyiségek, a gyógyvizes medencét felújították és részleges fedéssel látták el, a kemping is megszépült. Ugyanebben az évben az önkormányzat új hévízkutat fúratott.

„Vendégéjszakáink száma az elmúlt években többször is 100 ezer felett alakult. 2014-ben az idegenforgalmi adóból 39,5 millió forint közvetlen bevételhez jutottunk, ami idén az állami támogatással együtt elérheti a 92 millió forintot. Ez az önkormányzat teljes évi bevételeinek egynegyede" – érzékelteti számokkal a turizmus súlyát Jakab Zsolt. Ehhez jön hozzá az iparűzési adó és az építményadó, és az sem mellékes, hogy az idegenforgalmi vállalkozások több mint 150 munkahelyet biztosítanak a településen.

 

Desztinációmenedzsmet másként

„A kicsik között nagyok, a nagyok között kicsik vagyunk" – szokta mondogatni önmagukról a harmadik ciklusát megkezdő Szigethi István polgármester, ezért sok minden másként működik, mint máshol. TDM-menedzserük, rendezvényszervezőjük ugyan nincs, viszont már a 2000-es évek közepén létrehozták a szolgáltatókat összefogó Idegenforgalmi Kerekasztalt, mely az önkormányzattal közösen végzi a településmenedzsmentet, belső és külső kommunikációs csatornaként működik, de a fejlődési irányokat is itt határozzák meg.

Mindenről közösen döntenek. Az ifabevételek egy részét visszaforgatják a területbe. 2003–2011 között a kereskedelmi szálláshelyeken beszedett adó egyharmadából idegenforgalmi alapot képeztek, a pénzre kereskedelmi szálláshelyek pályázhattak fejlesztéseikhez, majd az új termálkút fúrását finanszírozták belőle. Idén újra el akarják indítani a pályázati lehetőséget.

A budapesti Utazás kiállításon való megjelenés személyi, tárgyi és anyagi feltételeit közösen adják össze, a kiadványokat, hirdetéseket, médiamegjelenéseket együttesen finanszírozzák. Az összefogásból született meg 2011-ben – az éppen innovatív megújulás előtt álló – hegyko.hu weboldal, amely elnyerte Az Év Honlapja különdíját. A rendezvénynaptár összeállítását, a programok – köztük a Tízforrás Fesztivál – szervezését szintén saját maguk végzik.

 

A kerekasztal 2011 óta a Hegykői Turisztikai Egyesület keretében működik tovább, kvázi TDM-szervezetként. (Az első TDM-pályázaton regisztrálták magukat, de a második fordulóban nem mentek tovább, úgy érezték, nem éri meg nekik – magyarázta a jegyző.)

 

Attrakciófejlesztés saját erőből

Az önkormányzat az attrakciófejlesztésbe is beszáll. A három éve létrehozott, a régi zöldségtermesztési hagyományokat felélesztő termelői piacot imádják a turisták, a Vasfüggöny Emlékhelyhez is sokan elzarándokolnak. Megvásárolták és 40 millió forintos fejlesztésből létrehozzák a magánszálláshelyek sorát gazdagító „János bácsi házát", mely a fesztiváljaikon fellépő vendégek elszállásolására is megoldás. A közeljövőben látvány-pálinkafőzdével gazdagodik a település.

 

Néhány évig a szolgáltatókkal összefogva közös vendégcsalogató csomagokat dolgoztak ki, erre ma már nincs energiájuk, lassan a programok menedzselése is túlnő rajtuk. „Talán ránk férne egy nagyobb szálloda, de a lehetséges fejlődési irányt számunkra nem a vendégéjszakák növekedése, hanem a színvonal megtartása és növelése, valamint egy idegenforgalmi szakember foglalkoztatása jelentené" – avatott be az aktuális kérdésekbe a jegyző.