60 hektáron éled újjá a Holt-Tisza és három holtágának élővilága

Forrás: MTI

 2021. szeptember 29. 17:19

Mintegy 60 hektáron éled újjá 1,2 milliárd forint európai uniós, valamint hazai forrásból a Holt-Tisza és három holtágának élővilága a Közép-Tisza mentén Tiszakécske térségében - közölte a város önkormányzata.

A tájékoztatás szerint, a Tiszakécske térségében fekvő négy holtág közül a 2-es kotrását és rehabilitációját már korábban elvégezték, a 3-as holtágé pedig részben valósult meg.

A most befejezett természeti fejlesztés keretében a 3-as és a 4-es holtág alakító kotrása, a hozzá tartozó partrendezés viszonylag egyszerűen zajlott. A munkálatok ideje alatt mintegy 35 ezer köbméter anyagot mozgattak meg, illetve a holtágak közötti vízáramlást biztosító zsilipes műtárgyakat is felújították.

holttisza

A Holt-Tisza négyes ága a tisztítási munkálatok közben

Fotó: Tiszakécske Facebook-oldala

A projekt részeként a Holt-Tisza területén a hal- és madárállományt tájékoztató táblákkal bemutató tanösvény is létesült. A Tisza élővilágának megismerése érdekében a 2,5 kilométeres sétányon 12 állomást alakítottak ki. A tanösvényen madárleseket és madárlakokat is elhelyeztek.
A beruházásban megvalósított műtárgyaknak köszönhetően a jövőben folyamatosan frissül és állandóan pótolható a holtágak vize, megszüntetve a korábbi vízhiányos problémákat.

A rehabilitációval egy kiváló kirándulóhely jött létre, amely a tanösvény révén lehetőséget kínál a helyi oktatási intézményeknek a természetismereti foglalkozásokra is. Ezek során a gyerekek megismerhetik a Holt-Tisza értékes élővilágát és a természetvédelem működését.