Csaknem 100 ezren úsztak fénymámorban Pécsett – videó

Forrás: turizmus.com

 2022. július 11. 11:18

Káprázatos fényünnepet varázsolt Pécsre a VI. Zsolnay Fényfesztivál július 7-10. között. Az ország első és egyetlen fényfesztiválján megközelítőleg százezer látogató esett egyik ámulatból a másikba. A világ legjobb fényművészeinek versenyén spanyol győzelem született.

Vasárnap éjjel hirdették ki a Zsolnay Light Art nemzetközi fényfestőverseny győzteseit. A döntőbe jutott öt versenyző a pécsi székesegyház homlokzatát keltette életre 3D-s fényfestéssel. A versenyt több tízezren követték figyelemmel a helyszínen, köztük a nemzetközi zsűri tagjai, akiknek döntése nyomán az első helyen a Los Romeras csapata végzett Spanyolországból, ráadásul a közönségdíjat is ez az alkotócsoport nyerte el.

A fényfestőverseny mellett a fesztivál másik szenzációja a Fény Útja 20 állomása volt, ahol szemkápráztató fényfestések, fényinstallációk várták a látogatókat.

Sok helyszínen központi szerepet kapott az interaktivitás, ilyen volt például a fényteniszezés és a fénygraffiti készítés, de népszerűek voltak a világító óriástulipánok, a fényszőnyeg és az 5000 fénygömbből álló varázslatos alkotás az Árkád Pécs Bevásárlóközpontban.

Igazi szívmelengető élmény volt a Virágok Lászlónak című fényalkotás, amely az idén elhunyt Jandó Lászlónak, a mindig mosolygós Kórház téri virágárusnak állított emléket.

Minden eddiginél többen voltak kíváncsiak a Fény Útja Extra helyszíneire, amelyekre több mint 3000 vendég váltott karszalagot. Sorok kígyóztak a Civil közösségek Házában megelevenedő fénylény előtt, tátott szájjal nézték az érdeklődők a Pécsi Galériában cikázó holografikus fényobjektumokat, míg a Jakováli Hasszán Dzsámiban meditatív hangulatban, a szőnyegeken fekve élvezhették a hangtálak és gongok rezgéseiből álló hangkompozíciót kísérő fényfestést.

3D-s fényfestés a Székesegyház homlokzatán

Fotó: Zsolnay Fényfesztivál

A látogatók a fényprodukciók mellett részt vehettek újcirkuszi, utcaszínházi, zenés és fényszakmai programokon, a Fénybütyköldében pedig sok százan készítettek maguknak fényékszereket és világító emléktárgyakat.