Miskolc Bécsben

 2014. június 22. 11:36

Az ausztriai Club Pannonia meghívására a bécsi Balassi Intézet és Collegium Hungaricum épületében mutatkozott be 2014. június 17-én Miskolc Megyei Jogú Város az osztrák fővárosban.

Az érkező vendégek már az előadások megkezdése előtt tapasztalhatták a miskolci vendégszeretet. Miközben a teremben a miskolci fejlesztéseket, valamint a magyar találmányokat bemutató filmet láthatta a közönség, a Korty sör és a  Miskolc Boltban értékesített kézműves termékek (lekvárok, szörpök, Miskolcz Kolbász) elérték a kívánt hatást a résztvevő osztrák, illetve magyar származású, de Bécsben élő vendégek körében. A kóstolás mellett a német nyelvű turisztikai és befektetési kiadványok ízelítőt adhattak abból, mire is számíthatnak az előadások során.

 

Radda Marika elnök megnyitója után a Balassi Intézet helyettes vezetője köszöntötte a vendégeket, valamint Kovács Balázs, a Magyar Turizmus Zrt. osztrák külképviseletének vezetője köszöntőjében kiemelte, hogy Miskolc a felső-ausztriai Linzhez hasonlóan nagy utat tett meg: az egykori iparvárosból mára turisztikai szempontból is jelentős szereplőjévé vált a kulturális- és pihenési attrakciókat nyújtó kínálati palettának. A város és a régió óriási fejlődési potenciállal rendelkezik a nemzetközi turizmus és külgazdaság területén is.

Pfliegler Péter alpolgármester átfogó előadásában részletesen beszámolt a város külgazdasági kapcsolatainak innovatív megújítása érdekében tett lépésekről, amelyben az ipari park, az egyetem és a turisztikai szolgáltatások is fontos szerepet játszanak.  A soron következő előadó Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektorhelyettese volt. Harmadik, egyben utolsó előadó Fekete Nóra a Diósgyőri vár múltját, jelenét és a fejlesztések általi jövőjét mutatta be. Az előadása végén egy videót láthattunk a vár életéből, amely szemmel láthatóan sikert aratott a vendégek k&oum l;rében.

 

A nagy érdeklődéssel és a hivatalos előadások után élénk eszmecsere mellett lezajlott programot követően a Miskolc Bolt munkatársa, Rajcsányi Györgyné szakavatott kínálásában ismerkedhettek meg a vendégek a bolt ajánlatában is szereplő helyi kézműves termékekkel.

Vécsi Györgynek, a Miskolc Holding igazgatósági elnökének elsősorban ebben a programrészben nyílt lehetősége a személyes megbeszélésekre pl. a Bécsi Kereskedelmi Kamara megbízottjával és olyan ausztriai üzletemberekkel, akik érdeklődnek magyarországi, miskolci kapcsolatépítés iránt. Közöttük olyanok is voltak, amelyek már meglévő magyarországi jelenlétüket tervezik továbbfejleszteni és Miskolc városa alkalmas helyszín lehet a bővülésre.

Az alpolgármester és a Midmar szakembere, Dudás István a Magyar Turizmus Zrt. osztrák külképviselet vezetőjével történő egyeztetésen kiemelték azokat a legfontosabb idegenforgalmi attrakcióinkat, amelyek esetében bizton számíthatunk osztrák vendégek érkezésére is, valamint az elmúlt évek fejlesztései között ismertették a miskolci új, kitűnő minőségű szállodák kínálatait is. A német nyelvű prospektusok, bemutatkozó anyagok többségét örömmel vitték haza a résztvevők, a megmaradt német nyelvű kiadványok pedig a Balassi Intézet – Collegium Hungaricum kínálatát fogják erősíteni.