Miskolc nyáron sem csak fürdődesztináció

Forrás: turizmus.com

 2016. október 17. 13:31

Az idei nyár újból bizonyította, hogy Miskolc akkor is vonzó a vendégeknek, ha az időjárás rapszodikus. Augusztus végéig jóval az országos átlag feletti vendég-, illetve vendégéjszaka realizálódott a városban.

Miskolc több mint egy fürdődesztináció, noha idén augusztus végéig a félmilliót is meghaladta a miskolci fürdők látogatószáma. Az Év Fürdője díjat elnyert Barlangfürdőt az év első nyolc hónapjában 253 032 vendég próbálta ki, ami 2841 fővel több, mint 2015 hasonló időszakában, miközben a Selyemréti Strandon is megfordult 202 961 vendég, a Miskolctapolcai Strandfürdőt pedig 49 424-en keresték fel – írja közleményében a város TDM-szervezete.

A változékony nyári időjárás ellenére Miskolcon augusztus végéig jóval az országos átlag feletti vendég-, illetve vendégéjszaka realizálódott.  A KSH legfrissebb adatai szerint 113 773 vendég összesen mintegy 255 477, míg a helyi önkormányzat adatai szerint még több, 286 320 vendégéjszakát töltött Miskolcon, ami a KSH adatok szerint 12 százalékot meghaladó növekedést jelentett a tavaly hasonló időszakhoz képest. A kereskedelmi szállások összes bruttó szállásdíjbevétel-növekedése augusztusban 108,2 millió forint volt, januártól augusztusig 364,2 millió forinttal, csaknem 23 százalékkal nőtt a tavalyi évhez képest, így a bevétel már augusztus végén megközelítette a 2 milliárd forintot.

Kutas László: Miskolci lányok
Forrás: MIDMAR

A TDM-szervezet szerint a növekedés egyik oka, hogy Miskolc a hűvösebb napokra is számos programlehetőséget kínál. A legjelentősebb látogatószám-bővülés a Diósgyőri Várban volt, ahova 5842 fővel látogattak el többen nyár végéig, mint tavaly, így már augusztus végéig megközelítette a látogatószám a 100 ezer főt. A vár ebben az évben szinte minden héten más-más különleges középkori programmal rukkolt elő, így többféle érdeklődésű célközönséget is be tudott csábítani a rendezvényekre. A Lillafüredi Állami Erdei Kisvasút augusztus végéig összesen 157 095 embert szállított, az idén 33 éves Miskolci Állatkert és Kultúrparkot pedig 70 388 vendég kereste fel. A családi programkínálatot többek között az Avalon Park, a Miskolctapolcai Bobpálya és a kalandparkok is színesítették, a május 1-jén megnyílt Lillafüredi Libegőt pedig négy hónap alatt 70 ezer vendég próbálta ki.

Miskolcon a múzeumok is interaktív, izgalmas, attraktív programokkal várják a családokat. A különleges foglalatosságot nyújtó tárlatok növekvő vonzerejét mutatja, hogy idén nyáron 1674 fővel több vendég látogatta meg a kiállításokat, mint tavaly. A Herman Ottó Múzeumban összesen 40 402 vendég fordult meg augusztus végéig.