Miskolc Ukrajnában

Forrás: turizmus.com

 2017. április 25. 11:39

A napokban Kelet-Ukrajnában, Harkovban rendezték azt a Nemzetközi Turisztikai Fórumot, amelyen 17 ország turisztikai szakemberei vitatták meg az aktuális kérdéseket. Magyarországról Hévíz és Miskolc TDM szervezetei mutatkoztak be a konferencia "Egyesületek a turizmusban.

"Nemzeti és régiós szint" c. szekciójában. A TDM szervezet működéséről, marketingmunkájáról szóló előadásban többek közt szó esett pl. a Miskolci Mosolyprogramról, amely a külföldi szakemberek érdeklődését is felkeltette.


Ezen kívül 2 másik prezentációra is lehetősége nyílt a magyar küldöttségnek. Az elsőn "Magyar szeminárium" címmel a hazánkba utakat szervező harkovi utazási irodák képviselői, tour operátorok ismerkedhettek meg a miskolci és a hévízi turisztikai kínálattal. Ez a prezentáció azért is volt különösen időszerű, mert az Európai Parlament nemrégiben megszavazta a biometrikus útlevéllel rendelkező ukrán állampolgárok szabad uniós beutazását biztosító vízummentességet, s ez várhatóan elsősorban az Ukrajnával szomszédos uniós országokban, így Magyarországon is nagyobb vendégszámot generál majd.

A másik prezentáció rendhagyó keretek közt zajlott, hiszen a Kijevi Állami Egyetem Harkovi Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskoláján turizmusföldrajz óra keretében hallgatók ismerkedhettek meg a magyar kínálattal és azokkal a lehetőségekkel, amelyek az ő korosztályuk számára lehetnek érdekesek – a fiatalos programoktól a mobialkalmazásokig.

Miskolc és környéke számára kiemelten fontos az ukrán vendégforgalom. 2012 és 2016 között közel megduplázódott az ukrán vendégéjszakák száma a városban, jelenleg az 5. legfontosabb külföldi küldőterület a 2016. évi vendégéjszaka adatok szerint, amely eredmények mögött a miskolci TDM szervezet folyamatos aktív, intenzív munkája is jelen van. Az idei április ilyen szempontból különösen erős volt.

A hónap elején egy, a Lonely Planetnek is dolgozó ukrán blogger járt Miskolcon, aki angol nyelvű honlapján jelentette meg élményeit. Húsvétkor 3 napig egy ukrán fotósokból álló csapat fedezte fel a várost; minden fontosabb turisztikai attrakciót felkerestek a Miskolctapolca Barlangfürdőtől a Diósgyőri várig, végigjárták idegenvezetővel a belvárost, kipróbálták a kisvonatozást és megkóstolták a lillafüredi pisztrángot is.

Már 3. éve szervez fotóstúrákat Miskolcra a csoport vezetője, Mykola Ivaschenko, aki hazájában elismert fotós, számos turisztikai magazinnak és portálnak dolgozik.