Mit ér a turizmus, ha vidéki?

 2013. december 12. 15:03

A Dél-Alföldi Regionális Turisztikai Egyesület „Vidéki turizmus fejlesztése" címmel megrendezett találkozójára december 12-én került sor a mórahalmi Városháza dísztermében.

A konferencián több témát megvitattak, többek között a vidéki turizmus helyzetét Magyarországon, fejlesztési lehetőségeket, aktuális pályázati források kiaknázását, illetve a regionális szolgáltatások korszerűsítését, mindezt a fenntartható fejlődéshez elengedhetetlen együttműködés tükrében.

Kabódi Istvánné, a Dél Alföldi Regionális Turisztikai Egyesület tagja szerint a falusi turizmus mindenhol működik, ez azonban nem egyenértékű a vidéki turizmussal, együtt kell látni a szolgáltatások rendszerét. Elmondása alapján a minőségi vevőkör igényeihez igazodva szükséges a nyugat-európai vendéglátási normák színvonalát fémjelző garantált minőség, melynek eszköze a minőségbiztosítás, illetve a nemzeti védjegyrendszer.

Dr. Perger Éva az MTA KRTK Regionális Kutatások Intézetének igazgatója szerint régen a vidékiséget az elmaradottsággal azonosították, mára azonban egy olyan értékhordozó, erkölcsi normákat képviselő közösség fogalmává vált, amely a hagyományok, természeti értékek kiaknázása által, az ország felzárkóztatását szolgája. Kevés helyen sikerül a falusi turizmust olyan módon fejleszteni, ami vidéki szinten is jelentős eredményeket mutat. Mórahalmon azonban a vendéglátást térséginek fogják fel, ezáltal a vidék felzárkóztatását célozzák meg. A település komplex programrendszerrel rendelkezik, amely megfelelő marketinggel párosul, ez pedig minden kétséget kizáróan egy fenntartható fejlődési irány. A térségben példaértékű együttműködés tapasztalható a vállalkozók, civil szervezetek illetve az önkormányzat között.