MKVM 50 – jubileumi kiállítás és gálaest a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban

Forrás: turizmus.com

 2016. szeptember 25. 17:00

Gálaestet rendeztek a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum fennállásának 50. évfordulója alkalmából az Óbudai Társaskörben. Szombaton nyílt meg a múzeumban az MKVM 50 című interaktív kiállítás, ezen a napon különleges programokat szerveztek a látogatók részére.

A tárlat a fél évszázados múzeum történetét, valamint gyűjteményeiben őrzött különleges 50 tárgyat mutatja be. Ezen az ötven izgalmas tárgyon keresztül ismerhetjük meg a múzeumhoz kötődő legfontosabb személyeket és intézményeket, valamint az elmúlt évek legsikeresebb kiállításait. A látogatók megtekinthetik többek között Görgei Artúr Franck kávé számláját, valamint a tizenegymillió-ötszázezredik Hubertusos üveget.

Szombat este nagyszabású gálaesten köszöntötték a múzeumi és a vendéglátós szakma jeles képviselői Kiss Imrét, a múzeum igazgatóját. A fellépők között Sebestyén Márta Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas énekművész, valamint az ugyancsak világhírű Bohém Ragtime Jazz Band szórakoztatta a jelenlévőket.

A jubileumi programsorozat csúcspontja volt a szombati múzeumi születésnap. A hagyományteremtő jellegű rendezvényen egész napos múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, tárlatvezetésekkel és sok más meglepetéssel várták a vendégeket. Századfordulós hangulatú fotók készültek a látogatókról,  a gyerekek színes motívumú táskákat készíthettek, és kipróbálhatták az igazi cukrászok eszközeit.
Különösen nagy sikere volt az Ízek nagyanyáink konyhájából programnak.
A látogatóknak felidézték az 1930-as évek hangulatát az állandó kiállításon található vendéglátóhelyek és polgári otthonok enteriőrjein keresztül, valamint az akkori ízeket, illatokat. A közösen készített ánizsos teasüteménybe délelőtt pecséttel nyomtak mintákat a gyerekek, délután pedig kreatívan formáztak 50-eseket a múzeum születésnapja tiszteletére.

Ön tudta, hogyan vert habot vagy kavart fagylaltot a 20-as években egy cukrász? Hogyan magozta a meggyet vagy sütötte a tarkedlit egy háziasszony? Ezekre a kérdésekre kaphattak választ az érdeklődők az önkéntesektől, akiknek segítségével sokan testközelből is megismerkedhettek néhány eredeti tárggyal. A kereskedelem évszázadain átívelő interaktív kosztümös tárlatvezetés során  a reformkori zsibongó vásárok világától, az 1930-as évek nagy áruházain át, gyermekkorunk közértjéig juthatott el az érdeklődő.

A vendéglátás-történeti illetve a kereskedelem-történeti állandó kiállításon kívül a résztvevők megismerkedhettek Krúdy Gyula kalandos életével is.