Mobilról indítjuk az utazással kapcsolatos keresések felét

Szerző: Wagner Zsuzsa

Forrás: turizmus.com

 2019. május 08. 14:25

Mi, magyarok leggyakrabban Olaszországra és Horvátországra keresünk rá. Az a turisztikai vállalkozás, amelyik nem rendelkezik mobilbarát weboldallal, elesik minden második felhasználótól – állítja a Google.

Az utazásokkal kapcsolatos internetes keresések felét mobiltelefonról indították itthon tavaly, ez az arány idén valószínűleg tovább nő – derült ki a Google szűk körű sajtóeseményén, amelyen a turizmussal kapcsolatos 2018. évi magyarországi keresési trendeket ismertették.

Ezt a trendet az ágazat szereplőinek is érdemes szem előtt tartaniuk. Bogdán Barnabás, a Google iparági elemzője szerint elmondható, hogy az a turisztikai vállalkozás, amelyik nem rendelkezik mobilbarát weboldallal, elesik minden második felhasználótól.

 

Célzottabban böngészünk, ha utazni szeretnénk

Érdekes adat az is, hogy míg 2016-ban a legtöbb keresést augusztusban indították, addig 2018-ban július volt a csúcsidőszak a turisztikai célú böngészések szempontjából. A Magyarországról indított, turizmussal kapcsolatos internetes keresések száma egyébként dinamikus növekedést mutat, 2018-ban 9%-kal emelkedett az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Az egyes kategóriákat elemezve a last minute ajánlatok tekintetében figyelhető meg a legnagyobb emelkedés.

Bogdán Barnabás, a Google iparági elemzője tart előadást

Fotó: Google

Tovább erősödött a konkrét márkákhoz, termékekhez, valamint szolgáltatókhoz köthető keresések száma, 2018-ban már minden ötödik keresés ilyen volt, míg ezzel párhuzamosan folyamatos csökkenés figyelhető meg az általános, generikus szavak, kifejezések használatában. A tendencia rámutat arra, hogy a felhasználók gyakorlottabbak, és részben a cégek hirdetési tevékenységének köszönhetően tájékozottabban, célzottabban böngésznek.

 

Leggyakrabban Olaszországra és Horvátországra keresünk rá

A leggyakrabban keresett desztinációk Olaszország, Horvátország és Ausztria voltak 2018-ban, a legnagyobb ütemben pedig Görögország és Szlovénia iránt nőtt az érdeklődés. A városok között továbbra is Bécs vezet Barcelona és London előtt. Növekedési ütem tekintetében Barcelona kiemelkedik versenytársai közül, 2017-ről 2018-ra 33%-kal emelkedett a keresések száma.

A belföldi keresések viszonylatában Budapest kiemelkedően magas arányt képvisel, a fővárost Siófok és Hajdúszoboszló követi a képzeletbeli dobogón.

Turisztikai céllal Magyarországra a legtöbben Németországból keresnek rá, az Egyesült Királyság a második, Olaszország a harmadik a rangsorban. A legdinamikusabban növekvő érdeklődés Spanyolországból és Franciaországból tapasztalható a Google adatai alapján. Hazánkkal kapcsolatban külföldről a leggyakrabban budapesti látnivalókra, a gyógyfürdőkre és aquaparkokra, valamint a városnéző utakra keresnek rá.

Kapcsolódó cikkek