Modellváltáshoz vezet a koronavírus-járvány a spanyol turizmusban

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2020. november 30. 12:21

A spanyol nagykövetség új turisztikai tanácsosa, Rocio Martin Repoller nyilatkozott lapunknak.

Rocio Martin Repoller a Madridi Autonóm Egyetemen szerzett jogi és politikatudományi diplomát. 2014 óta köztisztviselő, 2015 óta tagja a Legfelsőbb Köztisztviselői Karnak. Az állami turizmusirányításban több pozíciót is betöltött, 2018-tól az állami turizmusmarketing szervezet, a Turespana igazgató-helyettese volt.

Rocio Martin Repoller

Fotó: R. M. R. saját fotó

Milyennek látja a spanyol turizmus jövőjét rövid és középtávon a koronavírus-járvány fényében?

Nagyon nehéz most bármilyen előrejelzést adni, mivel szinte minden nap változik a helyzet, és nekünk folyamatosan alkalmazkodnunk kell ezekhez a körülményekhez. Arra kényszerülünk, hogy együtt éljünk a vírussal, és ennek súlyos következményei vannak a turizmusra nézve.

Az új egészségügyi előírásokhoz és a társadalmi távolságtartás szabályaihoz alkalmazkodnunk kell, miközben a turizmusban éppen modellváltás történik a fenntarthatóbb működés irányába, melynek szükségességét a szakértők már régóta jelzik.

A tavaszi teljes lezárást követő újranyitás során a promóció fókuszába olyan turisztikai termékek kerültek, amelyek a szabadban gyakorolhatók, nem érintenek tömegeket, beltéren pedig garantálják a turisták biztonságát, tehát ahol gyakorlatilag nullára csökkenthető a megfertőződés veszélye.

A küldőpiacokon végzet munkánk során is figyelembe kell venni ezt a megközelítést, ezért az online eszközökre kerül nagyobb hangsúly, és el kell halasztanunk az olyan klasszikus marketingeszközök alkalmazását, mint az újságíró- és utazási irodai tanulmányutak.

Meg vagyok róla győződve, hogy középtávon a spanyol turizmus mindenképpen keresztülmegy ezen az átalakuláson, és végül az új modell ver gyökeret.

Szakmai hitvallás

„Nagy megtiszteltetés és boldogság számomra, hogy a budapesti spanyol nagykövetség turisztikai tanácsosává neveztek ki. Remélem, hogy lehetőségem lesz számos olyan aktivitást megszervezni, amely segít elmélyíteni a magyar utazóközönség spanyolországi desztinációkkal kapcsolatos tudását, emellett vonzóbbá kívánjuk tenni a spanyol turisztikai termékeket a magyarok számára" – hangsúlyozta a szakember.

 

Nagyon szigorú szabályokat vezettek be a minap Spanyolországban. Hogyan érinti mindez a turizmust?

Bármilyen korlátozást vezetnek be a kereskedelmi tevékenységek esetében, legyen az a kapacitásokra vagy a nyitvatartás időtartamára vonatkozó előírás, jelentős hatással van az érintett cégek bevételeire. Különösen igaz ez a turizmusban működő vállalkozásokra. Mivel a turizmusban továbbra is meghatározó a szezonalitás, és mivel a szükségállapot utáni fokozatos nyitás nálunk egybeesett a legtöbb desztinációban éppen elkezdődő nyári főszezonnal, ezt magunk is megtapasztaltuk. Azt is figyelembe kell vennünk, hogy a külföldi turistaforgalom milyen jelentős szerepet játszik Spanyolország turisztikai bevételeiben.

Ha pedig a küldő országok vezetnek be a spanyolországinál szigorúbb szabályokat, akkor a kereslet esik vissza drasztikusan. A kulcs abban rejlik, hogy megtaláljuk az egyensúlyt a fertőzés terjedését megállítani képes közegészségügyi védekezés és a gazdaság folyamatos működésének biztosítása között. Az is tény ugyanakkor, hogy a koronavírus-fertőzéssel szemben biztonságosabbá váló turisztikai szektor jelentős hozzáadott értéket fejt ki az ágazat újraépülése szempontjából.

 

Úgy tűnik, a Kanári-szigetek üdítő kivételt jelent a járvány terjedésében. Hogyan tudták ott megállítani a vírust, milyen intézkedéseket vezettek be?

A Kanári-szigetek esetében számos tényező játszott közre abban, hogy sokkal jobbak a fertőzöttségi adatok, mint az ország más részein. Az egyik tényező a szigetlétből fakadó elzártság, a másik az alacsony népsűrűség, ami miatt sokkal hatékonyabb ott a kontaktuskutatás. Ezen felül, mivel az első külföldről behurcolt fertőzést éppen a Kanári-szigeteken azonosították, így ott volt elég idő arra, hogy kontroll alatt tartsák a járványt. Végezetül a turistaszezon ott csak most kezdődik, miközben az ország többi része éppen a főszezon közepén nyitott újra, amikor rögtön el is árasztották a turisták.A Kanári-szigetek autonóm kormányzata olyan intézkedést vezetett be nemrégiben, melynek értelmében a szigetre csak érvényes PCR- vagy antigénteszt birtokában lehet belépni, ugyanakkor a teszt meglétét nem a repülőtéren, hanem csak a szálláshelyen kell igazolni. Még korai lenne megmondani, hogy ennek az intézkedésnek milyen lesz a hatása középtávon, és hatékonynak bizonyul-e a fertőzés terjedésének megakadályozására.

 

Véleménye szerint mikortól indulhat újra normális mederben a turizmus? Milyen aktivitásokat terveznek arra az időszakra, amikor véget ér a válság?

Még egyszer szeretném hangsúlyozni, hogy túl korai még erről nyilatkozni. Minden attól függ, hogy mikorra sikerül hatékony vakcinát találni a vírus ellen.

Amikor megkezdődik a turizmus talpra állása – reméljük, erre hamarosan sor kerül –, elsőbbséget kapnak azok a tevékenységek, amelyek az értékesítést segítik, illetve amelyek turistákat vonzanak vagy megtartanak, továbbá hozzájárulnak piaci részesedésünk visszaépítéséhez.

Eközben mi azon dolgozunk, hogy még jobban megismerjük a keresletet: milyen új motivációk és tényezők befolyásolják a potenciális utazókat a desztináció kiválasztásában a döntési folyamat során, milyen új termékek lehetnek vonzóak számukra ebben az új kontextusban, és így tovább.

 

Hogyan alakult a magyar turistaforgalom Spanyolországban az elmúlt évek során? Mire számít a jövőben?

A járvány ellenére is azt látjuk, hogy a magyar piac bízik Spanyolországban mint turisztikai desztinációban. Az elmúlt évek során a turistaérkezések száma folyamatosan nőtt, mivel fokozatosan bővült a légi útvonalak száma, és a járvány előtt már 11 spanyol város volt elérhető közvetlen járattal Magyarországról.

A jövőben is azért fogunk dolgozni, hogy a magyar turistákban megmaradjon az érdeklődés Spanyolország iránt, illetve hogy nemzetközi szinten is megerősítsük, országunk biztonságos úti cél.

(Az interjú eredetileg a Turizmus.com magazin 2020 november-decemberi számában jelent meg. Még nem előfizetőnk? Kattintson ide!)