Modern digitális technika a hatékony turizmusért

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2018. június 07. 10:44

A turizmusban, vendéglátásban dolgozó vállalkozók, szolgáltatók sem nélkülözhetik az online világot. Folyamatosan fejleszteniük kell a honlapjaikat, a sikeres kommunikációt, hogy eredményesen értékesíthessék termékeiket.

Mindez a június 6-án Egerben, a három csillagos Hotel Flórában tartott digitális turisztikai workshopon hangzott el. A Magyar Turisztikai Szövetség és a Google Magyarország közös szakmai szemináriumán a hevesi megyeszékhelyen és a környékén tevékenykedő vállalkozók, szolgáltatók vettek részt.

Bevezető előadásában Sztojanovits Kristóf, a Magyar Turisztikai Szövetség főtitkára arra emlékeztetett, hogy a szövetség tavaly 12 taggal alakult meg annak érdekében, hogy a minőségi turizmust szolgálja. A tagok száma ma már 28-ra nőtt és a következő időszakban továbbiakkal is bővülhet.  Hangsúlyozta, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség megalkotta a hazai turizmus 2030-ig szóló stratégiáját. Az ágazat jelenleg a bruttó hazai termék (GDP) 10 százalékát adja. Ám 2030-ig ezt 16 százalékra kívánják növelni, miközben 90 ezer új munkahelyet teremtenek. Ebben a munkában a Magyar Turisztikai Szövetség is aktívan részt kíván venni. A tevékenységükben fontos az oktatás, a képzés, az innováció erősítése. De az is lényeges, hogy a modern digitális technika nyújtotta lehetőségeket a kis- és a középvállalkozások is minél eredményesebben kihasználják a jövőben.

A workshop helyszíne és házigazdája az egri Flóra Hotel volt

Fotó: Mentusz Károly

A főtitkár arról is beszélt, hogy ma már a hazai lakosság nyolcvan százaléka naponta használja az internetet, amely európai összehasonlításban is kiemelkedő.  Hangsúlyozta, hogy a turisták nagy része online foglal szálláshelyeket, amelyhez nagy segítséget nyújt a Google. Ma már a tájékozódás elengedhetetlen eszközei a mobiltelefonok és a számítógépek, amelyek rendelkezésre állnak. Ezért nem mindegy, hogy turisztikai termékek értékesítéséhez milyen információkat szereznek a vásárlók. Ennek érdekében a vállalkozóknak napról napra fejleszteniük kell a technikát, hogy ne maradjanak le a piacon.

Ezután Balog Gábor, a Google Digital Workshop programvezetője beszélt a társadalmi szerepvállalásukról. Arra törekszenek, hogy a kis- és a közepes turisztikai vállalkozások felzárkóztatását is elősegítsék és az internetet minél hatékonyabban hasznosítsák az üzleti munkájukhoz. Ezért 26 témában oktatási videoanyagot készítettek. Arra is kitért, hogy a hazai kis- és közepes vállalkozások 56 százaléka jelenleg még internetes honlappal sem rendelkezik, tehát nagy a lemaradás.

Egy felmérés szerint a felhasználók naponta legalább öt órát interneteznek, főleg mobil telefonnal, amelyhez a Google segítségét használják fel. Az is érdekesség, hogy egy átlagos napon a felhasználók 150-szer nyúlnak a mobil telefonjukhoz. Nem véletlen, hogy az utazást tervezők 84 százaléka a mobiljáról informálódik, hová menjen, mit nézzen meg. Ezért nem mindegy, hogy a turisztikai honlapokon milyen termékkínálat milyen tartalommal jelenik meg.  A programvezető a Google által kínált digitális lehetőségekre is felhívta a jelenlevők figyelmét, amelyekkel a hatékonyabb vállalkozói munkát segíthetik elő.

A szemináriumon ­– többek között – részt vett Hegedűsné Majnár Márta, az Eger Városi Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője is. Mint munkatársuknak elmondta, tavaly elkészült a hevesi megyeszékhely turisztikai honlapja, amely hiányt pótol Eger turizmusában. Jelentős segítséget nyújt  egyebek mellett a tervezéshez, a túrák szervezéséhez. A weblap megalkotásához európai- és tengeren túli tapasztalatokat is felhasználtak. Az érkező vendégek pedig az összes kínálatból válogathatnak a honlapon, például, hogy hol szállhatnak meg, milyen programokon szeretnének részt venni. A honlap angol, német, cseh és lengyel nyelven is olvasható.