Modern Városok program: plébániafelújítás Zalaegerszegen

Forrás: turizmus.com

 2018. február 05. 16:11

2015 tavaszán kormányhatározat született arról, hogy Mindszenty József előtt tisztelgő zarándokközpont jöhet létre Zalaegerszegen.

A program keretében a jelenlegi Göcsej Múzeum szomszédságában, zöld mezős beruházás keretében épül fel a Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont, megújul a Göcsej Múzeum és a Mária Magdolna Plébániatemplom, a plébánia épülete, a Kvártélyház műemlék épület homlokzata, valamint a közeli botfai Erdődy–Hűvös-kastélyban Mindszenty zarándokszállást alakítanak ki.

A Modern Városok Program keretében, a támogatásban részesült projektek sorában az egyik elsőként megvalósult elem a zalaegerszegi Mária Magdolna Plébánia épület rehabilitációja, 8,6 millió forint támogatás ráfordításával.

Mária Magdolna Plábániatemplom

Fotó: Zalaegerszeg

A leendő Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont közelében található Mária Magdolna Plébániatemplomhoz tartozó műemlék épület homlokzatvakolata megújult, új festést kapott, ezzel egyidejűleg az utcai nyílászárók javítása és mázolása is megtörtént.

A meglévő lábazat helyett új mészkő lábazat került, mellyel együtt az épület földszintjén található üzlet bejáratai is megújultak. A kőbábos, konzolokra támaszkodó erkély balusztrád-elemeinek felújítása, illetve cseréje is megtörtént a projekt keretében. A teljes felület betonkorrózió elleni védelmet kapott.

A nyugati szárny középtengelyében lévő timpanon címerdísze és növénymotívumos keretezése felújításra került. Az északi íves bejárat kapuzata teljes mértékben megújult az egyházközség saját beruházásának keretében.

Az északi oldali falfülkében lévő Nepomuki Szent János-szobor restaurálás után visszakerült eredeti helyére. A beruházás a Mária Magdolna Plébániatemplom rehabilitációjának részét képezi, hozzájárul a vendég (zarándok) fogadás feltételrendszerének javításához, a projekt keretében kialakítandó komplex vallási-, és kulturális turisztikai attrakció színvonalának emeléséhez.