Rövidül az oltási igazolások érvényessége Máltán

Forrás: turizmus.com

 2022. január 13. 15:44

Rövidebb ideig érvényesek január 17-től az oltási igazolások Máltán – tájékoztatta szerkesztőségünket a Máltai Idegenforgalmi Hivatal.

2022. január 17-től a Máltai Egészségügyi Hatóságok által kiállított oltási igazolások érvényességi ideje az alábbiak szerint módosul:

A 18 éves és annál idősebbek esetében:

  • Az elsődleges oltás megléte esetén, a második adag (kivéve Janssen) beadásától számított 3 hónapig,
  • Az elsődleges oltást (2 adaggal, vagy a Janssen esetén 1 adaggal) követően, ha emlékeztető (3., vagy Janssen esetén egy másik) dózis is beadásra került, annak beadásától számított 9 hónapig lesz érvényes az oltási igazolvány.

 

12–17 éves gyermekek esetében az elsődleges oltás megléte esetén érvényes az oltási igazolvány.

(Elsődleges oltás: a teljes beoltottságot biztosító vakcinák beadását jelenti, ami a gyártó ajánlása alapján a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca esetén 2 dózis, a Janssen esetében 1 dózis.)

Azok a máltai lakosok, akik január 17. után érkeznek vissza Máltára, két hét haladékot kapnak. A türelmi időszak február 1-jén lejár. Ezt követően annak a máltai állampolgárnak, akinek nincs az új érvényességi időnek megfelelő oltása és igazolványa, külföldről történő hazatérés esetén 14 napos karanténba kell vonulnia.

Ez a szabály a máltai állampolgárokra vonatkozik, nem a külföldiekre, ugyanakkor nem kizárt, hogy a későbbiekben rájuk is kiterjesztik – kommentálta a hírt Hangya Edina, a Máltai Idegenforgalmi Hivatal képviselője.

Máltán január közepétől rövidebb ideig érvényesek az oltási igazolások

Fotó: 123rf.com

Magyarország jelenleg a vörös (nem a sötét vörös) listán szerepel, így a beutazás az alábbiak megléte esetén lehetséges:

A beutazáshoz továbbra is szükséges a digitális Passenger Locator Form (dPLF) nyomtatvány előzetes online és a papír alapú „Public Health Travel Declaration" kitöltése.

Kötelező 14 napos karantén nélkül 12 éves kor felett csak az elsődleges oltással teljesen beoltottak utazhatnak be Máltára feltéve, hogy:

  • az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által elfogadott vakcinák valamelyikével, vagy azok kombinációjával oltották be a gyártó előírásának megfelelően 2, illetve a Janssen esetén egy dózissal;
  • az elsődleges oltás WHO által elfogadott vakcinával történt (2 adag Sinopharm oltás) és ezt követően ismétlő, 3. oltásként EMA által elfogadott vakcina került beadásra.

 

Málta az oltások meglétének igazolására az EU Digitális Covid-igazolványt fogadja el.

Naprakész beutazási szabályokról (angol nyelven) itt lehet tájékozódni.