Megújul az emlékhely, és egy múzeum is épül a mohácsi csata 500. évfordulójára

Forrás: turizmus.com

 2024. február 13. 13:48

Már két pályázatot is kiírtak a Mohácsi Nemzeti Emlékhely megújítására és kibővítésére vonatkozó tervek elkészítésére, az egyiken eredmény is született – értesült a Magyar Építők.

Az elsőben meghívásos, tárgyalásos eljáráson a Vadász és Társai Építőművész Kft.-t bízták meg az emlékhely rekonstrukciójának és a bővítések megtervezésével. A látványtervek elkészültek és megkapták az Baranya Vármegyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztályának engedélyét is. A tervek megtekinthetőek az E-építés portálon.

A megbízott építésziroda névadója, a Kossuth- és Ybl Miklós-díjjal elismert Vadász György több alkotótársával közösen álmodta meg a nagyközönség számára 1976-ban megnyitott Mohácsi Emlékhelyet. 2011-ben megújult az emlékhely, és ugyanekkor adták át a szintén Vadász György tervei alapján felépített, a Szent Koronát formázó új fogadóépületet is. A föld alatti szinten lévő kiállítótérben a csatával kapcsolatos kiállítást rendeztek be. Az első emeleten tárgyaló és mini kiállítótér kapott helyet. A legfelső, kupolaszint időszaki tárlatok helyszíne, továbbá egy kávézót és egy éttermet alakítottak ki benne.

A 2026-os évfordulóra ezt az épületet újítják fel és bővítik ki.

Megújul a Mohácsi Nemzeti Emlékhely a csata évfordulójára

Fotó: Duna-Dráva Nemzeti Park / Komlós Attila

 

A fogadóépülethez kapcsolódik majd az új múzeum épülete. Ebben helyet kap, két részre tagolva az egyenként 600 négyzetméteres állandó kiállítótér, valamint egy ötvenfős rendezvényterem, tárgyaló, irodák, a látogatói és a dolgozói mosdók, valamint a raktárak. A Korona pinceszintjéhez illesztett épület gépészetét és elektromos hálózatát is áttervezik annak érdekében, hogy az új múzeumi épületszárnyat működtetni lehessen.

 

Kápolnát is terveznek az emlékhelyre

A második, nyílt tervezési pályázaton végül nem hirdettek nyertest. A TED-en közzétett dokumentum szerint a pályázóknak egy új, 5x5 méter alapterületű, maximum 20 méter magas fedett-nyitott szerkezetű kápolnát kellett tervezniük altemplommal és harangtoronnyal. A tervpályázat kitért az emlékhely meglévő építményeinek korszerűsítésére és átalakítására, továbbá a 75 ezer négyzetméteres kert átalakítására, valamint az úgynevezett Hádész-kapu felújításának tervezésére is – olvasható a Magyar Építők oldalán.