Költözik a Mona Lisa, tágasabb otthont kap a világhírű festmény

Forrás: turizmus.com

 2024. május 06. 16:18

Leonardo világhírű, több mint 500 éves festménye hamarosan új otthont kap.

Leonardo da Vinci világhírű festményét évente látogatók milliói tekintik meg.

A Mona Lisa jelenleg a párizsi Louvre Salle des Etats nevű termében látható, azonban az évi 10 millió látogatónak köszönhetően a festmény előtt állandó a hatalmas tömeg, ráadásul a hely is korlátozott a teremben.

„A látogatókat nem tudjuk megfelelően fogadni a jelenlegi helyiségben, ezért úgy érezzük, hogy nem végezzük megfelelően a munkánkat"' – mondta Laurence des Cars, a Louvre igazgatója. Hozzátette: „A Mona Lisa különterembe történő költöztetése véget vethet a közönség csalódottságának."

Vincent Delieuvin, a múzeum XVI. századi művészetért felelős kurátora szerint Da Vinci azt akarta, hogy a néző „szemtől szembe" kerüljön a festménnyel, azonban a remekmű közelében mostanában inkább csak szelfibotokkal lehet szemtől szembe kerülni.

Különtermet kap a Mona Lisa

Fotó: Musée du Louvre / Facebook

 

A kurátor elárulta, hogy a festmény nem költözik messzire, továbbra is a Louvre-ban lesz látható, itt fog egy külön nagytermet kapni az alagsorban, amelynek a hátuljában, egy biztonsági üveg mögött helyezik majd el. Az új terem kialakítása a Louvre nagyszabású felújításának része lesz egy vadonatúj múzeumi bejárattal, de azt még nem tudni, mikor kezdődnek el a munkálatok – írja a TimeOut.