Monet receptek nyomában jártunk

Forrás: turizmus.com

 2018. augusztus 20. 12:28

2018. augusztus 18-án rendkívüli érdeklődéstől övezve került megrendezésre a MODEM, a Hotel Lycium**** és a Debreceni Gasztrokult Klub szervezésében a Gasztronómiai kalandozás és exkluzív tárlatvezetés c. esemény.

Sokaknak elsőre meglepőnek tűnhetett a kezdeményezés, de mind a kultúrára éhezők, mind az asztali örömök kedvelői garantáltan megtalálták a számításukat, párhuzamokat vonva a festészet és az étkezés között.

 

Claude Monet, a feleségével sok barátjukat - köztük Clemenceaut, Renoirt és Cézannet - vendégül látták Giverny házukban. Monet nagyon fontosnak tartotta, hogy otthonában – csakúgy, mint képein –harmonikus légkört teremtsen és vendégeinek nagyon jó minőségű fogásokat tálaljanak fel. Ezt tanúsítják nemrégiben felfedezett receptfüzetei is. Sokak által ismert Claire Joyes, Monet dédunokájának a feleségének “Monet asztalánál” című könyve, melyben összegyűjtötte Monet naplóban vezetett gasztronómiai élményeit: kedvenc ételek leírása, receptek amelyekkel utazásai során vagy a párizsi vendéglőkben találkozott. A vendégeket az esti piknik alkalmával - az egyedülálló tárlatvezetést megelőzően - ezen ízek világába kalauzolták el.

A programon résztvevők megkóstolhatták többek között a Szalagos főkötő levest, Sacha Guitry disznólapockáját, a híres Bordeaux-i rostélyost, valamint csirkét Prégordi módra, de falatozhattak Tatin kisasszony mini tortácskájából is. A menüsorhoz természetesen francia borok dukáltak. A színvonalas estet, annak megkoronázásaként záróra utáni tárlatvezetéssel zárták, melynek során az érdeklődők megtekinthették az Impressziók kiállítást: Monet–tól Van Goghig, Matisse-tól Warholig.


(X)