Mosonmagyaróvár kilépne a fogászati turizmus árnyékából

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2022. november 09. 14:16

Mosonmagyaróvár fő célja, hogy az utazni vágyóknak a város neve hallatán ne a fogorvosok, hanem a Thermal Hotel gyógyászati központja, valamint a rengeteg látnivaló ugorjon be. Egy tanulmányúton azt is megmutatták nekünk, hogy mit tesznek ezért.

Nehogy véletlenül is arra gondoljunk, hogy a rohamléptekkel elindult fürdőkomplexum-fejlesztés elsősorban a tulajdonos érdeke – derült ki a polgármester és az újságírócsapat részvételével megtartott beszélgetésen. Árvay István nem rejtette véka alá: közös erőfeszítéssel megpróbálnak kilépni a fogászati turizmusra való berendezkedés alól. Hiába van ott a gyógyfürdő a szálláshelyekkel, a városban 150 fogorvosi szék várja a külföldieket, főleg osztrákokat, ráadásul most már szállást is kínálnak a hosszabb kezelésre érkezőknek. A gyors bevételszerzés lehetősége így alakította a város turizmusát az elmúlt évtizedek során, „de az ipar csőlátása miatt is háttérbe szorult az idegenforgalom”.

A mosonmagyaróvári vár épületében jelenleg egyetem működik

Fotó: Irházi János/turizmus.com

A polgármester szerint még hiányoznak a négy-ötcsillagos szálláshelyek a minőségi turizmushoz, hiába tör fel a minőségi termálvíz, más településekkel ellentétben nem épült köré szállodabirodalom. Ennek ellenére a Thermal Hotel szinte mindig tele van, de a csak a fürdőbe érkezőket is rendszeresen hozzák a turistabuszok, elsősorban Csehországból. A fürdőben elfogadható áron kínálnak színvonalas szolgáltatásokat, a kezelőszobákat és a medencéket mi is megnézhettük.

„Gyógyhotellé szeretnénk válni, a minősítési folyamat jelenleg is zajlik” – magyarázta a csapatnak Gyopár Zsuzsanna szállodavezető. – „Fel akarunk kerülni Magyarország gyógyturizmusának térképére, és ha ez megtörténik, akkor a mosonmagyaróvári Thermal Hotel – a Flexum Thermal Gyógyfürdővel mint háttérrel – lesz az ország 42. gyógyszállója.”

A Thermal Hotel egész évben várja a pihenni, gyógyulni vágyókat

Fotó: Irházi János/turizmus.com

A 2000 méter mélyről feltörő, 74 C-fokos termálvíz állítólag az ötödik legjobb Európában, és számtalan, jótékony hatású oldott sót tartalmaz. A különböző hőfokú medencék biztosítják a wellness-élményt, a gyógyulást, a pihenést. Minden évszakban üzemelnek, a hét medence 2300 négyzetméternyi vízfelületet kínál. A termálvizet pedig körülbelül két hét múlva, egy szintén jelentős beruházás eredményeként már az épületek fűtésére is használni fogják, miközben készülnek a napelemes villamosenergiára való áttérésre is.

Amint azt mi is megtapasztalhattuk, egy-egy szoba, szállodai rész felújítása a Thermal Hotelben szinte láthatatlanul zajlik, nehogy bárkinek is a nyugalmát, pihenését megzavarják. A fürdő körül már több szállodaépülettel rendelkeznek, a szobák száma a jelenlegi 47-ről hamarosan 59-re emelkedik, és további bővítést terveznek. Nyáron a külföldiek aránya 20 százalék volt, most 50 százalék. És a fejlesztésben nincs megállás, láthattuk a látványprojektet, amelynek megvalósítását követően, egy régebbi medence elbontásával nyert területen, merész építészeti megoldással újabb fürdőélményeket fognak kínálni a vendégeknek.

Kísérőnk az egész nap folyamán, a busz leparkolásától kezdődően a búcsúintegetésig Vizsy Ferenc, a Flexum Thermal & Spa marketingvezetője volt, aki Mosonmagyaróvár élő lexikonjaként beszélt végig a bejárások során épületekről, történelmi eseményekről, és osztott meg több évszázados pletykákat.

A Cselley-ház gazdag iparművészeti és képzőművészeti gyűjteménnyel rendelkezik

Fotó: Irházi János/turizmus.com

Persze a különböző, akár személyre szabott csomagokat is kínáló létesítménynek is célja, hogy a magyar vagy a külföldi vendég ne csak csobbanni akarjon, hanem a wellnesst, a kezelést követő ejtőzés után ismerkedjék meg a város nevezetességeivel, sétáljon a belvárosban, kóboroljon Szigetköz kapujában, a Lajtánál, a Mosoni-Dunánál, kóstolja meg a helyi vendéglők magyaros és nemzetközi hangolású ételeit. Habár mint az megtudtuk, nem lesz könnyű lepipálni a Thermal Hotel séfjét, aki Michelin-csillagosok mellett, külföldön pallérozta tudását. Mivel én az egy nap során csak a Malom Café kínálatából kóstolhattam, ezt ajánlom mindenkinek kezdésnek.

Mindezek közben a vendég megtudhatja, milyen településrészekből állt össze a történelem során a hosszú nevű város – németül Wieselburg-Ungarisch Altenburg, szóval ez se semmi, –  amelyet a helyiek csak Óvárként, az idegenek leginkább Mosonként emlegetnek. De arra is érdemes rákérdezni, miért ütközik az ember annyiszor a „Flexum” névbe, már mindjárt a fürdőnél.

Ezúttal csak egy napot tölthettem a városban, ezért csak szűkösebb városismertetési program fért bele, de megmutatták a belvárosban a Cselley-házat, amely gazdag XVII.-XIX. századi iparművészeti gyűjteménnyel rendelkezik, és itt látható a Gyurkovich-gyűjtemény is, amely nem hétköznapi módon került Mosonmagyaróvárra. Dr. Gyurkovich Tibor és felesége, dr. Mika Irén képzőművészeti és porcelánkollekciója az egyik legrangosabb Magyarországon, és a helyszínen majd elmondják, miként kezdődött ennek története egy újsághirdetéssel.

A Futura élményközpont egyik izgalmas játéka

Fotó: Irházi János/turizmus.com

A belváros épített örökségéről, történelméről és ennek összefüggéseiről, hátteréről beszélve Beregszászi Balázs levéltáros sétált a csapattal, nagyon sok érdekes, izgalmas információt megosztva. A Városkapu tér 2016-ban az Entente Florale versenyen elnyerte az Európa legszebb főtere címet, meghatározó épületei a neoreneszánsz Postapalota és a városi bíróság. Érdemes megnézni még a sok látnivaló közül a Szűz Mária királynő és Szent-Gotthard plébániatemplomot, a Mosonmagyaróvári Múzeumot, a Nepomuki Szent János plébániatemplomot, a Gyásztér Golgota szoborcsoportját, amely az '56-os forradalom idején eldördült véres sortűzre emlékeztet.

A várkastély természetesen szintén kihagyhatatlan, s habár az épületben jelenleg egyetem működik, egy fürdőzést követően érdemes körbejárni, megnézni, melyik híres magyar író szobra támaszkodik a várárkon átívelő híd korlátjának.

A mosonmagyaróvári barangolást és ismerkedést a Futura Interaktív Természettudományi Élményközpontban zártuk, amelyet egy közel 300 esztendős magtárban alakítottak ki. Négy szinten, a négy őselem – víz, föld, levegő, tűz – téma jegyében az interaktív kiállítás mintegy 100 játékot kínál, és habár azt mondják, ezeket elsősorban a gyerekek élvezik, a felnőtteknek is számtalan izgalmas élményben lehet részük, mondjuk a pániklaborban vagy a Tesla-küldetésben.