Most már tényleg megnyílt a szászvári kastély

Forrás: turizmus.com

 2016. augusztus 22. 11:51

Két hónappal az ünnepélyes átadó után augusztus 20-án végre valóban megnyílt a szászvári várkastély, amelynek helyreállítására 600 millió forintot költöttek.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, június 14-én ünnepélyes keretek közt átadták a felújított szászvári várat. A várkastély kapuja azonban egészen augusztus 20-ig zárva maradt a látogatók előtt. A késlekedés oka az volt, mint a BAMA az illetékes MNV Zrt.-től megtudta, hogy egyrészt tartottak az EU-pályázat elszámolásának többlépcsős ellenőrzési fázisai, másrészt folyamatban volt a helyi önkormányzattal az üzemeltetési-működtetési szerződés megkötése.

Az akadályok elhárítása után végül augusztus 20-án a látogatók is birtokba vehették az épületet, amely hétfő kivételével mindennap nyitva lesz reggel 9 és 17 óra között.

Fotó: MTI / Sóki Tamás


Dunai Péter polgármester szerint a felújított várkastély nagy lehetőségeket kínál, hiszen alkalmas turisztikai események, színházi előadások, konferenciák, zenei estek és szabadtéri programok megtartására is.

Az épület egyébként sokáig használaton kívül, folyamatosan romló állapotban volt. A 600 milliós beruházásból helyreállított várkastély több kiállításnak ad otthont: az épület története mellett a látogatók megismerkedhetnek a középkori Magyarország főpapi udvarainak jellegzetességeivel, a korabeli pécsi püspökség történeti és művészeti világával.

Fotó: MTI / Sóki Tamás