Mostantól elkerüli a túraútvonal a mátrai erdőrezervátumot

Forrás: turizmus.com

 2024. február 19. 16:12

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság arról értesítette a túrázókat a honlapján, hogy a sárga + jelzést, amely eddig a Kékes Erdőrezervátumon keresztül vezetett, áthelyezték.

A Kékes Erdőrezervátumot a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén lévő egyes védett természeti területek erdőrezervátummá nyilvánításáról szóló 3/2000. (III. 24.) KöM rendelet 9. § (1) bekezdése nyilvánította erdőrezervátummá, a Mátrai Tájvédelmi Körzet védettségének fenntartásáról szóló 137/2007. (XII. 27.) KvVM rendelet pedig fokozottan védetté.

Mivel nem avatkoznak be a természet működésébe a Kékes Erdőrezervátumban, így a túraútvonal gondozása sem lehetséges

Fotó: Erdőrezervátum Program / Víg Tamás

A természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény 29. § (3) bekezdése szerint az erdőrezervátumok a természetes vagy természetközeli állapotú erdei életközösségek megóvását, a természetes folyamatok szabad érvényesülését, továbbá kutatási célt szolgálnak.

A természetes folyamatok következtében (széldöntések, kidőlt száraz fák) a túraútvonal fenntartása folyamatos karbantartást igényelne (útvonalra dőlt fák kivágása, az útvonal folyamatos járhatósága és biztonságossá tétele). Ezek azonban az erdőrezervátumok létrehozásakor kitűzött célokkal ellentétesek, azokkal nem összeegyeztethetők – olvasható a Bükki Nemzeti Park weboldalán.

A fenti okok következtében a turistajelzés megszüntetéséről, illetve az útvonal áthelyezéséről a Magyar Természetjáró Szövetség és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei közös egyeztetéssel és együttműködéssel döntöttek.

A fokozottan védett területre, (így az erdőrezervátum területére is) amennyiben turistaút nem vezet – engedély hiányában – belépni tilos.

A környékbeli alternatív túraútvonalakról ezen az oldalon tájékozódhat.