Mostantól saját márkajelük van a bécsi zöldségeknek, gyümölcsöknek

Forrás: turizmus.com

 2021. május 14. 16:38

A bécsiek ezentúl egyetlen pillantással ráismerhetnek a város határain belül termett zöldségekre, gyümölcsökre, egyéb mezőgazdasági termékekre.

„So nah – so gut” (Olyan közeli – olyan finom) mottóval saját márkát vezetett be a bécsi mezőgazdasági termékeknek a város agrárkamarája. A „Stadternte Wien” (Bécsben termett) jelölés segítségével a vásárlók a jövőben a címkék böngészése nélkül, egy pillantással felismerhetik azokat a zöldségeket, gyümölcsöket, borokat, söröket vagy éppen mézet, amelyek az osztrák főváros határain belülről származnak.

A márkajelet azok a bécsi termelők használhatják, akik megfelelnek a szigorú minőségi és származási szabályrendszernek.

A Stadternte Wien jelölés garancia a kiváló minőségre, illetve arra, hogy a termék az osztrák főváros határain belül termett. Vagyis nem kellett hosszú szállítói láncon végigmennie ahhoz, hogy a bécsiek kosarába kerülhessen, ami jelentős hozzájárulás a klímavédelemhez – hangsúlyozta közleményében Bécs Város Külképviseleti Irodája.

Ráadásul az osztrák főváros termelői – és a város maga is – nagy hangsúlyt fektetnek a biogazdálkodásra. A bécsi mezőgazdasági vállalkozások 27 százaléka biogazdaság, a város pedig már 1978-ban elkezdett átállni a vegyszermentes termelésre. Bécs 1700 hektáron folytat biogazdálkodást, amivel Ausztria legjelentősebb biogazdaságai közé tartozik.

Bécs összterületének 14 százalékát használják mezőgazdasági termelésre

Fotó: © PID / Jobst

Az osztrák főváros összterületének 14 százalékát használják mezőgazdasági termelésre, az 5700 hektárból 4300 hektár szántóföld. 543 hektáron főként zöldséget – paradicsomot, paprikát és uborkát – termesztenek, 673 hektáron pedig szőlőt. Kevesen tudják, de Bécs igazi uborka-nagyhatalomnak számít Ausztriában: 2019-ben az összes osztrák uborkatermés 65,3 százaléka az osztrák fővárosból származott. Bécsnek egyébként még saját borászata is van, a Weingut Cobenzl 60 hektáron állítja elő az Ausztriában és külföldön egyaránt ismert borait. Ráadásul a borászat az idei évtől tisztán biológiai gazdálkodást folytat.

Az osztrák főváros 645 mezőgazdasági üzeme közül 207-ben – fedett területen – zöldségeket, 197-ben szőlőt, 80-ban kerti, balkon- és dísznövényeket, nyolcban pedig gyümölcsöt termesztenek. Szántóföldi műveléssel 161, állattartással 16, szabadföldi zöldségtermesztéssel 12, erdészettel pedig három üzem foglalkozik. A főleg Simmeringben, Donaustadtban és Floridsdorfban működő családi vállalkozások negyven különböző fajta zöldséget termesztenek, 2020-ban összesen 73 402 tonnányit.