Moszkva ikonikus nagyáruházában is ingyenes a Covid-gyorsteszt

Forrás: MTI

 2021. október 11. 12:56

Miközben Oroszországban az idei legmagasabb szintet érte el és megközelítette a 30 ezret az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma, Moszkvában hétfőtől húsz helyen ingyenessé tették a koronavírusos fertőzöttségi expressztesztelést.

Az ingyenes tesztelőpontok tíz okmányirodában és az orosz főváros tíz másik sűrűn látogatott intézményében, köztük a GUM áruházban várják a pácienseket. Anna Rakova moszkvai polgármester-helyettes újságíróknak hangsúlyozta, hogy a járvány közepette nagyon fontos a megbetegedés korai kimutatása, ami lehetővé teszi a súlyos lefolyású esetek számának csökkentését. Mint mondta, a tömeges szűrés hozzájárul ehhez, valamint a tünetmentes esetek kimutatásához.

A Vörös téri GUM áruházban is ingyenesen lehet elvégeztetni a fertőzöttségi gyorstesztet

Fotó: etvesh/123rf.com

A pozitív gyorsteszt Rakova szerint önmagában még nem jelenti azt, hogy a páciens fertőzött. Az érintetten ezért ebben az esetben PCR-tesztet is el fognak elvégezni, szintén térítésmentesen. A vizsgálat eredménye 24 órán belül fog kiderülni. Ha ennek eredménye is pozitív, akkor a beteg lakására orvost küldenek, aki megkezdi a kezelést.

A TASZSZ hírügynökség szerint a negyedórás expresszteszt eredménye 85 százalékban esik egybe a PCR-vizsgálatéval.

Oroszországban az igazolt fertőzöttek száma 29 409-cel 7 807 774-re nőtt a hétfőn közölt hivatalos adatok szerint. Ez a járvány kezdete óta mért második legmagasabb napi fertőzöttszám. Az új koronavírusos fertőzés következtében az elmúlt egy nap alatt 936-an vesztették életüket. A halottak száma immár hatodik napja haladta meg a 900-at, és immár 217 372-re emelkedett.