Moszkva hívja Budapestet – webkonferencia a turizmus újraindításáról

Forrás: turizmus.com

 2020. április 19. 12:34

Az orosz és a magyar főváros turisztikai szakemberei webmeeting keretében folytattak konzultációt a válságkezelésről és a turizmus újraindításáról. Budapest az első európai főváros, amelyet a moszkvai turizmusirányítás webmeetingre invitált.

A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ tájékoztatása szerint a meetingen a Welcome Moscow szervezetet Olga Papadina főigazgató, Alexandra Lavrova, a partnerségi programok igazgatóhelyettese, valamint Ksenya Boykova nemzetközi ügyekért felelős igazgatóhelyettes képviselte, más munkatársak jelenléte mellett. A Moszkva Városi Turisztikai Bizottság részéről Maria Pasuginova, a Nemzetközi Együttműködés Osztályvezető-helyettese vett részt az online találkozón.

A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) részéről Faix Csaba ügyvezető, Pap Mária turisztikai divízióvezető, Kovács Gábor marketing divízióvezető, és Kovács Györgyi Budapest Card divízióvezető voltak jelen.

Budapest az első európai főváros, amellyel a moszkvai turizmusirányítás webmeeting keretében találkozott. Ez egy fontos mérföldkő a két partnerváros szakmai-diplomáciai kapcsolatainak elmélyítését tekintve.

Az orosz főváros és Budapest vezető turisztikai szakemberei webmeeting keretében folytattak konzultációt

Fotó: BFTK

Az orosz főváros turizmusát – Budapesthez hasonlóan – drámai mértékben sújtja a koronavírus nyomában járó gazdasági krízis:

a szobafoglaltsági mutatók néhány hét alatt 82%-ról 9%-ra zuhantak, a szállodák 40%-a jelenleg zárva, az utazási irodák 68%-a pedig tömeges elbocsátásokat tervez.

Összességében a turisztikai szektor 80%-os visszaesését jósolják a szakemberek. Az orosz szövetségi kormányzat 6 hónapos hiteltörlesztési moratóriumot hirdetett a csőd közelébe jutott turisztikai vállalkozásoknak, és adókedvezményeket hirdetett. Moszkva város kormányzata bérleti díj könnyítéseket vezetett be.

A konferencia során a fenti tények is kiderültek az orosz főváros turisztikai hivatala által összeállított bemutatkozó prezentációból.

 

"Látható" Budapest

A budapesti prezentációban a BFTK menedzsmentje lépésről lépésre ismertette a kormány és a főváros által eddig meghozott válságkezelő intézkedéseket, valamint kitért a jövőbeli kommunikációs tervekre, a krízisből kilábalni készülő Budapest „láthatóságát" szolgáló online aktivitásokra.

A bemutatkozóban hangsúlyt kapott a Budapest Card kártyaforduló, melynek révén április 1-től minden eddiginél több, csaknem negyven szolgáltatás érhető el díjtalanul a hivatalos városkártya révén.

A digitális transzformáció, a felhasználók igényeinek alaposabb megismerése, valamint újabb kulturális szolgáltatók (például az esti színházak) bevonása új perspektívákat nyithat a Budapest Card újrapozicionálásában, célzottan a belföldi célközönség irányában is.

Ezzel párhuzamosan a BFTK a regionális turizmusra, ezzel összefüggésben Budapest, mint autóval és vonattal elérhető desztináció imázsának erősítésére kíván összpontosítani. Említésre került a március végén induló #Light4U kampány, mellyel a BFTK és az MSZÉSZ globális szolidaritási mozgalmat indított. (A kampány hivatalos sajtóközleményét a moszkvai partnerszervezet is terjeszti orosz nyelven.)

 

Moszkvai kezdeményezések

A moszkvai városi turisztikai szervezet több kezdeményezésről is tájékoztatta a budapesti szakembereket: az egyik a Stayhome Moscow interaktív webes felület, ahol – a budapestinfo.hu online programajánlójához hasonlóan – mintegy 70 virtuális városnéző túrát, zenei programot, látványelőadásokat és egyéb, Moszkvához kapcsolódó storytelling tartalmakat gyűjtöttek össze, hogy mindezekkel kedvet csináljanak a legérdekesebb múzeumok, kiállítások, koncert- és attrakcióhelyszínek későbbi meglátogatásához.

Az orosz főváros élen jár a szakmai networkingben is. Április elején indult a Moscow Travel Hub, amely közös platformra hozza a turisztikai szereplőket és a vendéglátóipar képviselőit: célja az egységes marketingkommunikáció fejlesztése, végső soron pedig a közös termékek és ajánlatok piacra vitele.

Eddig több mint 100 tour operator, utazási iroda, turisztikai startup, illetve szálloda és vendéglátóipari vállalkozás csatlakozott a kezdeményezéshez.

Az orosz főváros és vonzáskörzete – Szentpétervár mellett – Budapest fontos küldőpiaca: Oroszország az utóbbi években folyamatosan a 6-8. helyen végzett a „top" küldő országok tabelláján.

Ami a közeljövőt illeti: felmerült egy kölcsönös tartalomcsere a nagyközönség számára és egy május-júniusban megrendezésre kerülő e-workshop orosz és magyar tour operatorok részvételével. Ez a meeting már a közvetlen üzleti kapcsolatfelvétel jegyében kerülhet megrendezésre. A felek megállapodásban is tervezik rögzíteni a hosszú távú turisztikai együttműködés kereteit.