Motorháztetőn népszerűsítik a balatoni programokat

Forrás: turizmus.com

 2016. július 27. 15:16

A szülők 33 százaléka fárasztónak tartja a nyaralást, 63 százalékuk úgy véli, hogy a gyerekprogramok felkutatása a legnehezebb a vakáció során. A turisztikai szakemberek figyelmét erre szeretnék felhívni egy furcsa akcióval.

Egy autó motorháztetőjére írták rá azokat a programokat, amelyek segíthetnek abban, hogy tartalmasan töltsük a vakációt. A mozgó „hirdetőtáblát" a strandok parkolóiban és a kisboltok előtt állítják ki több napon át. A Balatoni Hajózási Zrt. Varázshajóinak indulási ideje került elsőként a motorházra. A következő héten pedig a környék színházi eseményeit népszerűsítik hasonló módon.

 

Mint azt a szervezők elmondták: korábban 23 fővárosi játszótéren zajlott az a felmérés, amelyben 230 kisgyermekes szülőt kérdeztek meg arról, milyen szempontok alapján választana magának úti célt, ha a Balaton partjára kapna meghívást és azt bármelyik településen eltölthetné. A családok többsége szívesen jönne a Balatonra. Ugyanakkor fárasztónak érezné a nyaralást. Az autóra írt ötletekkel most azoknak szeretnének tippeket adni, akik már ott vannak a Balatonon, de tanácstalanok, mit lehet még csinálni a Balatonon a fürdésen kívül.

Az említett kutatásból egyébként kiderült: az egy év alatti gyermekkel rendelkező szülők 75 százaléka még nem szívesen jön a Balatonra, nehéznek és fárasztónak éreznék a gyereknek az utazást. Ugyanakkor a több, vagy idősebb gyermekeket is nevelő családok 87 százaléka szívesen jönne a tó partjára. A játszótereken megkérdezettek teljesen egyetértettek abban, hogy csak olyan településre látogatnának, ahol van a gyermekek számára kijelölt külön partszakasz, strandnegyed. 65 százalékuk a déli part sekélyebb vizű oldalát választaná, ha elindulna a Balatonra.

A kisgyermekkel utazó családok a szálláshelyek típusát tekintve inkább a hoteleket részesítenék előnyben. A családok 64 százaléka itt foglalna szállást. Ezekben a legfontosabb számukra az lenne, hogy a szálloda rendelkezzék bababarát felszereltséggel. Ugyanakkor 35 százalékuk szívesen lecserélné a hotelt apartmanra vagy foglalna szállást szobakiadóknál, ha biztos lehetne abban, hogy ott is gyerekbarát módon fogadják a vendéget.

A szülők számára az is fontos lenne, hogy a gyermekek számára találjanak olyan kulturális programokat is, amelyek rossz, esős időben, alternatív szórakozási lehetőséget biztosíthat a családi együttlét ideje alatt. A megkérdezettek 63 százaléka úgy véli, hogy az ilyen programok felkutatása az egyik legnehezebb feladat a nyaralás során.

A felmérést végző csoport arra is rákérdezett, hogy a gyerekkel való közös vakációt fárasztónak vagy igazi pihenésnek érzik-e a szülők. Az esetek 33 százalékában mondták azt, hogy megterhelő tud lenni a gyerekekkel való nyaralás.

A felmérést a Füred kapitány és barátai turisztikai akciócsoport végezte. A nem reprezentatív célcsoport-kutatásban 230 gyakorló, 10 évnél fiatalabb kisgyermeket nevelő anyukát és apukát kérdeztek meg a játszótereken.