Motorikus képességeket fejleszt az épülő bécsi kerékpáros park

Forrás: turizmus.com

 2020. június 08. 15:35

Biciklis park épül helyi kezdeményezésre az osztrák főváros Donaustadt nevű kerületében. A nyolcezer négyzetméteren elterülő akadálypálya segít levezetni a gyerekek energiáját, miközben észrevétlenül fejleszti a motorikus képességeket.

Európai szinten is egyedülálló lesz az a kerékpáros park, amit Bécs huszonkettedik kerületében, a Duna-parton már júniusban elkezdenek építeni.

A Donaustadt városrész sok gyerekes családnak ad otthont, és nagyon népszerű a biciklisek körében is. Valószínűleg ezért is állt a fejlesztés a helyiek kívánságlistáján az első helyen, erről a kerület egy felmérés keretében tájékozódott.

A nyolcezer négyzetméteres, tizenkét elemből álló pályán a bicikliző gyerekek levezethetik felesleges energiájukat, miközben a motorikus képességeik, vagyis a mozgáskészségük fejlődik, ezáltal pedig nő a mozgásbiztonságuk is.

Motorik-park

Fotó: © Motorik Dreams

A feladatok többsége a közlekedésből vett példákat szemlélteti, és különböző kihívások elé állítja a bicajosokat. Van itt macskakő, villamossín, szlalom, rázós, szűk, vagy éppen egyensúlyozást megkívánó útszakasz és lelógó akadályok is.

A létesítményben ezen kívül helyet kap egy százötven méteres, buckákkal tarkított mountainbike pumpapálya is, aminek lényege, hogy lehetőség szerint saját testsúly segítségével, "pumpálva", tekerés nélkül végigmenni rajta. A pályán felfestések mutatják az ajánlott haladási irányt. A fákkal körbeültetett biciklis park mindenfajta kerékpárral, ingyenesen lesz igénybe vehető, az akadályelemek többségét pedig a kerekesszékesek is használhatják.

A projekt a főváros és a kerület közös finanszírozásában valósul meg, a kivitelezést és karbantartást a bécsi vízkezelésért felelős Wiener Gewässer végzi. A parkot a tervek szerint szeptemberben adják át.


A rovat belföldi turisztikai híreinek megjelenését a SZÉP-kártya szponzorálja.