Mintegy 100 film és ingyenes zenei programok a MOZ.GÓ-n

Forrás: MTI

 2024. június 11. 11:06

100 film mellett Budapest Bár, Kaláka, Szirtes Edina Mókus, Vecsei H. Miklós, Koszika koncertje és több DJ is várja a közönséget a MOZ.GO - Magyar Mozgókép Fesztiválon.

A június 15-ig tartó esemény a Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program szervezésében három városban, Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádi várja a filmbarátokat - tudatta az MTI. A következő napokban összesen 100 magyar filmet, köztük számos premiert láthat a közönség kilenc helyszínen, zárt mozitermekben, balatoni helyszínen, akár strandon is, jelképes áron.

Ez a magyar mozgókép ágazat legnagyobb éves seregszemléje, amely már négy éve minden mozgóképes terméket, a televíziós mozira és a streaming szolgáltatásra szánt alkotásokat is bemutatja – emelte ki az esemény kapcsán Káel Csaba mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Nemcsak új produkciókat, hanem klasszikus filmeket is vetítenek, kapcsolódva például az életműdíjakhoz. Az eseményt az idén MOZ.GO elnevezéssel rendezik meg, ami kifejezi az ágazat dinamizmusát, fejlődését.

Az esemény egyik helyszíne Veszprém

Fotó: Tourinform Veszprém

A programokat ingyenes zenei programok kísérik. Június 12-én a veszprémi Fotonban Dj Elf eklektikus szettjeiben előkerül a hip-hop, a disco és egyéb elektronikus zenei műfajok is. Június 13-án szintén a Fotonban élő zenei kísérettel lesz látható Sugár Pál és Lázár Lajos 1929-ben készített, erotikus jelenetei miatt sokáig betiltott izgalmas bűnügyi melodrámája, a Rabmadár. Később ugyanott két filmes kötődésű DJ, Sam Starion & El Bublo hozza lázba a hallgatókat.
Június 14-én a Koszika-duó ad koncertet. Ugyanaznap lesz látható Nagy Anikó Mária és Lukácsy György Az 1968 - Egy szerelem rekonstrukciója című, műfajt teremtő alkotása. A vetítés után a film betétdalainak énekese, Koszika jazzénekesként ad koncertet, majd a közismert színész és rendező, Szabó Simon szórakoztatja a közönséget DJ-ként.
Június 14-én Veszprémben a Filmio Fröccsteraszon az Óváros téren Vecsei H. Miklós Cseh Tamás élettörténetét meséli el Bérczes László beszélgetőkönyve nyomán. Aznap ugyanott lép fel az 55 éves Kaláka együttes, majd őket követi a színpadon a Budapest Bár koncertje.
Június 15-én a Fotonban Szirtes Edina Mókus lesz hallható, majd a tejszínhab.zenekart ismerheti meg a közönség.

A fesztivál a Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program szervezésében, a Magyar Filmakadémia védnökségével valósul meg.